Ewalia magic tips

magictipps_ewalia

Op deze pagina wil EWALIA u graag informatie geven over de gezondheid van paarden, preventie en kruidenwerking. Waar er wetenschappelijke studies bestaan, wordt erop gelet dat deze als basis voor teksten en publicaties worden gebruikt.

Op deze pagina wil EWALIA u graag informatie geven over de gezondheid van paarden, preventie en kruidenwerking. Waar er wetenschappelijke studies bestaan, wordt erop gelet dat deze als basis... meer lezen »
Venster sluiten
Ewalia magic tips

magictipps_ewalia

Op deze pagina wil EWALIA u graag informatie geven over de gezondheid van paarden, preventie en kruidenwerking. Waar er wetenschappelijke studies bestaan, wordt erop gelet dat deze als basis voor teksten en publicaties worden gebruikt.

De verandering van vacht en de meer gespannen stofwisseling kan leiden tot een overbelasting van lever en nieren.
Mok, zomereczeem, sarcoïde bij paarden en vele andere ziekten duiden op een verzwakt of overactief immuunsysteem van het paard. In deze context hebben we het over immunoglobulinen, immuunafweer, antigenen en antilichamen, maar hoe werkt het immuunsysteem echt en vooral hoe kunnen wij mensen het immuunsysteem van onze paarden ondersteunen?
De temperatuurregeling van het paard gebeurt voornamelijk door de vacht en de huid. Dit wordt daarom ook wel het grootste orgaan genoemd. In de winter stuurt de huid de vacht aan, maakt deze dikker en beschermt het lichaam tegen de kou. In de zomer is de dunne, gladde vacht echter niet voldoende om het lichaam te beschermen tegen oververhitting bij langdurige blootstelling aan hitte of zonlicht in combinatie met hoge temperaturen.
Als uw paard significante veranderingen in gedrag of uiterlijk vertoont, zoals vachtwisselverandering, hoefbevangenheid, een verzwakt immuunsysteem, problemen met de bloedsomloop, vetkussentjes of andere symptomen, heeft uw paard waarschijnlijk last van het Equine Cushing syndroom (ECS), ook wel bekend als het Cushing syndroom. Dit is een zeer complexe ziekte die momenteel niet te genezen is. Typisch, bijna zonder uitzondering, komt dit voor bij paarden vanaf 15 jaar of ouder. Ook jonge paarden kunnen last hebben van de ziekte van Cushing, maar dit is zeer zeldzaam.
Tot op de dag van vandaag worden paardeneigenaren nog steeds gek gemaakt over de vermeende gevaren van wormen en wordt van deze paniek die daaruit voortvloeit gebruik gemaakt om hen te verplichten regelmatig chemische wormkuren te gebruiken.
Het spijsverteringssysteem van het paard is een zeer complex systeem. Moeilijk verteerbare voedingsbestanddelen kunnen door het plantenetende paard zeer efficiënt worden omgezet in verteerbare stoffen. Dit gebeurt in een zeer lang maag - darmkanaal dat tot wel 30 meter lang is. Miljoenen darmbacteriën zijn zeer krachtige helpers in dit proces. Het oorspronkelijke paard had zo'n speciaal verteringsstelsel nodig. Het leefde van schraal en energiearm steppegras. Veel van dit gras moest worden opgenomen om aan de behoeften van het paard te voldoen. Vandaag de dag bestaat het paardenvoerrantsoen uit hoogwaardige, energierijke voercomponenten. De functies en bacteriën van de darm worden tegenwoordig niet op de oorspronkelijke manier gebruikt.