Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

100% liefde voor dieren

    +433115930800    |    klantenservice@ewalia.at

Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

liefde voor dieren

    +433115930800      |          klantenservice@ewalia.at

De grondbeginselen van plantaardige vetten en oliën

Over waardevolle voederoliën op plantaardige basis

Heb je je altijd al afgevraagd wat zich achter het onderwerp schuilt van vetten, oliën, antioxidanten, vanger van vrije radicalen, verzadigde en onverzadigde vetzuren en wat moet er in aanmerking worden genomen bij het voeren van oliën? Hier vindt u een overzicht van plantaardige vetten en oliën met een aantal interessante details over het onderwerp en belangrijke tips over de voeding van oliën. Steeds meer paarden- of hondenliefhebbers zijn zich tegenwoordig bewust van de voordelen van plantaardige voederoliën met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren.

Historisch gezien is olijfolie een van de oudste en meest onderzochte oliën. In diverse oude geschriften staat dat het vroeger al werd gebruikt als voedingssupplement, als cosmetica of bij balseming. Wat maakt oliën tot een waardevol product voor mens en dier?

Wat zijn plantaardige vetten?

Vetten en vette oliën zijn tri-esters van het drievoudige alcohol glycerol met verschillende, overwegend gelijk genummerde en onvertakte alifatische (subgroep van koolwaterstoffen) monocarbon-zuren (vetzuren). De volgende criteria zijn belangrijk voor de gewone consument:

  • Een groot deel van de onverzadigde vetzuren is te herkennen aan het feit dat de olie/vet bij kamertemperatuur vloeibaar is.
  • Een groot deel van de verzadigde vetzuren is te herkennen aan het feit dat de olie/het vet bij kamertemperatuur een halfvaste of vaste toestand vertoont (zoals kokosvet).

Vette oliën is de farmaceutische term en dient als onderscheiding van etherische oliën, die op een heel andere manier worden gebruikt. In de voedingswetenschap wordt vet gebruikt voor triacylglycerolen die vast zijn bij kamertemperatuur en olie voor vloeistoffen.

Wassen daarentegen zijn een mengsel van eenvoudige esters van hogere vetzuren met hogere, meestal even lange, monohydrische alcoholen. De definitie van was is voornamelijk fysisch, zoals kneedbaar bij 20°C en vast tot brokkelig bij lagere temperaturen.

Wat zijn vetzuren?

Vetzuren worden gedefinieerd op basis van hun chemische structuur, d.w.z. hun ketenlengte en het aantal dubbele bindingen van de C-atomen. In tegenstelling tot dierlijke vetten is het aandeel onverzadigde vetzuren in plantaardige oliën zeer hoog (meer dan 80%).

Verzadigde en onverzadigde vetzuren verschillen in hun chemische structuur, vooral in de dubbele binding van de koolstofatomen. Onverzadigde vetzuren hebben ten minste één of meer dubbele C=C-bindingen, verzadigde vetzuren hebben geen dubbele koolstofbinding. Voor zoogdieren zijn die onverzadigde vetzuren essentieel die een of meer dubbele bindingen hebben bij een hogere koolstofatoomsamenstelling. Essentieel in dit geval betekent dat een organisme deze stoffen nodig heeft maar ze niet zelf kan produceren.

Deze essentiële vetzuren zijn nodig in de cel voor de verwerking van enzymen, de structuur van het celmembraan en het ionentransport. Studies in de humane geneeskunde hebben aangetoond dat bepaalde onverzadigde vetzuren een grote positieve invloed hebben op het immuunsysteem en zelfs het leervermogen kunnen beïnvloeden.

Wat zijn vetbegeleidende stoffen?

Tot de vetbegeleidende stoffen behoren wassen, enzymen, ß-caroteen, lecithine, vetoplosbare vitaminen zoals A, D, E en K en diverse secundaire plantaardige stoffen.

Vitamine E (α-Tocoferol) moet worden benadrukt, omdat het een belangrijke eigenschap heeft voor het organisme als vanger van vrije radicalen. De zogenaamde radicale reacties zijn verantwoordelijk voor een groot aantal ontstekingsziekten en degeneratieve processen op het gebied van het huidorgaan en kunnen in het ergste geval een carcinoom veroorzaken. Vitamine E als antioxidant kan het op gang brengen van radicale reacties voorkomen of beperken.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn die stoffen die de oxidatieprocessen en dus de bederfelijkheid van oliën vertragen. Bekende antioxidanten zijn lecithine, ascorbinezuur (vitamine C) en citroenzuur.

Hoe kan de houdbaarheid van oliën worden beïnvloed?

Vetten en oliën bederven voornamelijk door oxidatie. Dit betekent dat als oliën op een koele, donkere en luchtdichte plaats worden opgeslagen, de antioxidanten grotendeels behouden blijven en zo voorkomen dat de olie "ranzig" wordt. Oliën met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren (natuurlijke oliën van koude persing) bederven sneller.

Hoe worden plantaardige oliën en vetten gemaakt?

Plantaardige vetten en oliën worden uit zaden en vruchten van verschillende plantensoorten door persen (bv. hydraulische schroefpers) of extractie (oplosmiddel) gewonnen. Fabrikanten streven in de regel naar een maximaal rendement met een goede kwaliteit en geven dit in de regel ook een kenmerk (bijv. koudgeperst).

Een natuurlijke olie van goede kwaliteit wordt geproduceerd door koude persing. De zaden en vruchten worden geplet en gemalen met aangepaste mechanische druk, waarbij de temperatuur niet hoger mag zijn dan 40 tot 60°C. De zaden en vruchten worden vervolgens geperst en gemalen. Deze "eerste" persing is de bron van onze waardevolle eetbare olie en bevat nog steeds alle waardevolle vetbegeleidende stoffen zoals wassen, enzymen, ß-caroteen, lecithine, vitamine E en secundaire plantaardige stoffen.

Dit wordt meestal gevolgd door een tweede persing met toevoeging van warmte, dat de kleur, geur en smaak van de olie kan veranderen, de eiwitten kan doen stollen en slijmstoffen doet verdwijnen. De olie wordt dunner, maar heeft echter aan voedingsstoffen en kwaliteit verloren.

Extractie / Raffinage

Hexaan is momenteel het meest gebruikte oplosmiddel voor extractie in plaats van benzine, benzeen of koolstofdisulfide zoals voorheen het geval was. Het is echter moeilijk om het oplosmiddel weer van de olie te scheiden. Nieuwe raffinageprocessen maken het mogelijk om geëxtraheerde oliën opnieuw te zuiveren, maar de smaak, kleur en geur, en dus ook de kwaliteit, kunnen daardoor veranderd en verminderd zijn.

De consument kan kwalitatief hoogwaardige, op milde wijze geproduceerde oliën herkennen aan de termen "native", "koudgeperst" en "ongeraffineerd" op het etiket.

Samenvatting: Belangrijke tips voor de voeding van oliën

Plantaardige oliën zijn vanuit voedingsoogpunt belangrijk omdat vetten de hoogste energiedichtheid van diervoeders hebben (9kcal/g). Zij zijn echter niet alleen leveranciers van energie, maar ook van essentiële vetzuren en belangrijke vetbegeleidende stoffen zoals vitaminen, antioxidanten, enzymen, enz. die voortdurend nodig zijn in het organisme.

  • Gebruik alleen koudgeperste, natuurlijke plantaardige oliën, vooral voor het voeren van paarden! Alleen honden en katten verdragen visolie goed.
  • Wissel tussen verschillende plantaardige oliën, omdat de ingrediënten en werkzame stoffen heel verschillend zijn!
  • Zorg voor een koele, donkere en luchtdichte opslag van de oliën!
  • In het geval van dieren die de neiging hebben om zeer overgewicht te hebben, let dan op de totale hoeveelheid geleverde energie!
  • Voor dieren met een verhoogde energiebehoefte, zoals drachtige of zogende merries of teven, moet u ervoor zorgen dat u vette oliën met een laag gehalte aan etherische oliën voedt, omdat dit kan leiden tot negatieve reacties (diarree, allergietriggers). Indien vette plantaardige oliën als pure energiebron worden gebruikt, raden wij lijnzaadolie aan, omdat het de best getolereerde olie is!
  • Vergeet niet dat sommige plantaardige oliën (zoals zwarte komijnolie) veelzijdig zijn en niet alleen als voedingssupplement kunnen worden gebruikt, maar ook uitwendig bij kleine verwondingen, huidirritaties, enz. hun effect laten zien!
  • Vraag bij dieren met zeer ernstige maag-darm aandoeningen een dierenarts of het zinvol is om ze olie te voeren!
  • Let altijd op de juiste dosering!

Verfasserin: Bianca Becker-Slovacek am 19.10.2018

Bron: Krist, S., Buchbauer, G., & Klausberger, C. (2008). Lexikon der pflanzlichen Fette und Öle. Wien: Springer Verlag.

Verwante artikelen
EWALIA Linseed Oil for horses EWALIA Linseed Oil for horses
Inhoud 1 Liter
€ 10,90
EWALIA Hemp Oil for horses 1L EWALIA Hemp Oil for horses 1L
Inhoud 1 Liter
€ 26,90
EWALIA Black Cumin Oil for horses EWALIA Black Cumin Oil for horses
Inhoud 1 Liter
€ 44,90