Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

100% liefde voor dieren

    +433115930800    |    klantenservice@ewalia.at

Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

liefde voor dieren

    +433115930800      |          klantenservice@ewalia.at

Aroniabes

De aroniabes wordt in veel delen van de wereld gebruikt om het immuunsysteem en de lichaamseigen weerstand op natuurlijke wijze te ondersteunen. De zwarte bes van de Aronia wordt gekenmerkt door het hoge gehalte aan bio-actieve bestanddelen, die antioxiderend en ontstekingsremmend zouden werken.

De aroniabes, ook bekend als de zwarte appelbes, komt voor in Noord-Amerika, Midden-Europa en Siberië, hoewel de aronia oorspronkelijk uit de bossen van Canada komt. De kleine, donkerrode tot zwarte vrucht, bevat grote hoeveelheden vitamine C (ongeveer 21mg per 100g) en staat vooral bekend als een natuurlijke booster voor het immuunsysteem. De bes is vers, gedroogd, heel of gemalen verkrijgbaar. Naast primaire plantenstoffen (vitaminen, mineralen, voedingsvezels), heeft de aronia een hoog gehalte aan secundaire plantenstoffen (polyfenolen, waar gezondheidseffecten aan worden toegeschreven zoals Antioxidanten).

Orde:            Rosales (Rozenachtigen)

Familie:               Rosaceae (rozenfamilie)

Onderfamilie:       Spiraeoideae

Geslacht:              Appelbessen

Herkomst en vindplaatsen:

De aroniabes behoort tot de rozengewassen en is in de conventionele zin helemaal geen bes, maar een pitvruchtenplant. De aroniabes stamt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Tegenwoordig komt deze ook in grote delen van Midden- en Oost-Europa en Siberië voor.

Werkzame stoffen:

Vitaminen, mineralen, flavonoïden.

Toepassingsgebieden in de veterinaire geneeskunde:

Ter ondersteuning van het immuunsysteem bij paarden, honden en andere huisdieren.

Toepassingsgebieden in de humane geneeskunde:

Al aan het einde van de 19e eeuw cultiveerde de Russische botanicus Ivan W. Mitschurin de plant, waarvan de robuustheid indruk op hem had gemaakt, en experimenteerde hij met de gezondheid bevorderende eigenschappen van de donkere bes.

De aroniabes wordt op humaan gebied vooral gebruikt ter ondersteuning van een evenwichtige en gezonde voeding. De kleine bes is een echte vitaminebom. Behalve vitamine B12 en vitamine D bevat het vele vitaminen die de mens nodig heeft. Daarnaast levert de aroniabes een waardevolle bijdrage aan de dagelijkse aanvoer van mineralen door zijn gehalte aan zink en ijzer.
Tevens zijn er veel secundaire plantenstoffen aanwezig. Deze hebben verschillende functies in de plant, bijvoorbeeld voor de afweer van plagen of ziekten of ter bescherming tegen vrije radicalen (antioxiderende werking). De aroniabes kan daarom de eigen afweer van het lichaam op een zeer positieve manier ondersteunen.

Tegenwoordig is de aroniabes in verschillende vormen verkrijgbaar in elke apotheek en natuurvoedingswinkel. De aroniabes kan in zijn heel (vers en gedroogd) worden gekocht, vermalen, in capsules, als sap, als tablet of in de vorm van genotmiddel (omhuld met chocolade). De smaak wordt beschreven als bitter-zoet, en de zoetheid hangt af van de mate waarin de plant tijdens het rijpingsproces is blootgesteld aan de zon.

Alternatieve namen: appelbes, zwarte appelbes


Verfasserin: Hanna Nowak

Quellen:

https://flexikon.doccheck.com/de/Freie_Radikale
https://www.aroniagut.at/inhaltsstoffe/
https://www.aronia-original.de/die-aroniabeere

Verwante artikelen
EWALIA Aronia Powder for horses EWALIA Aronia Powder for horses
Inhoud 0.8 Kilogramm (€ 18,63 * / 1 Kilogramm)
€ 14,90