Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

100% liefde voor dieren

    +433115930800    |    klantenservice@ewalia.at

Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

liefde voor dieren

    +433115930800      |          klantenservice@ewalia.at

Brandnetel

De brandnetel (Urtica dioica en Urtica urens) staat bekend om zijn reinigende werking, helpt tegen milde urineweginfecties en bevat stoffen die een ontstekingsremmende werking hebben. Als geneeskrachtige plant is de brandnetel al lang bekend en bovendien rijk aan vitaminen en mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium.

De brandnetel is bij iedereen bekend. Niet op de laatste plaats omdat bij contact met de huid onmiddellijk irritaties in de vorm van witte zwellinkjes met rode randen ontstaan. Dit komt door de zogenaamde brandharen van de plant die histamine en mierenzuur afscheiden en daarmee deze huidreactie uitlokken. De plekken zijn niet gevaarlijk en verdwijnen meestal binnen een paar uur.
 
De plant wordt nog niet al te lang medicinaal gebruikt. De eerste geschriften gaan terug tot in de Middeleeuwen, toen de plant werd gebruikt bij reumatische klachten en gewrichtsproblemen met een uitwendige toepassing (bijvoorbeeld als tinctuur of als kompres).

Verschijningsvorm en herkomst van de brandnetel

De brandnetel komt in verschillende soorten over de hele wereld voor, maar slechts twee ervan zijn medisch relevant - Urtica dioica (grote brandnetel) en Urtica urens (kleine brandnetel). De plant is te vinden in het gematigde klimaat van Midden-Europa in bermen, weilanden, in hagen, struiken en groentebedden en is extreem bestendig. De brandnetel wordt tussen 50 cm (kleine brandnetel) en 150 cm (grote brandnetel) groot. De bladeren hebben een ruw gezaagde rand, de bloemtrossen hangen en het heeft de typische brandharen die op de stengels en bladeren zitten.

Gebruikte plantendelen en werkzame stoffen

Alle delen van de brandnetel worden in de geneeskunde gebruikt en zijn verschillend van belang.
 
De bladeren bevatten onder andere flavonoïden, essentiële olie, vitaminen (C en B) en steroïden en worden op verschillende manieren verwerkt, bijvoorbeeld als thee of gedroogd in capsulevorm.
 
De brandharen bevatten histamine en mierenzuur, die onschadelijke, tijdelijke huidirritaties veroorzaken en daarmee de doorbloeding bevorderen.
 
De wortels van de brandnetel bevatten onder andere steroïde hormonen, lignanen en polysacchariden en worden gebruikt bij klachten als gevolg van prostaatvergroting.

Werking van de brandnetel als medicinale plant

De brandnetel zou een stofwisseling bevorderende eigenschap hebben. Dit maakt het uitstekend geschikt voor ontgifting en is een frequent voorkomende component van diverse metabole kuren.
Door de flavonoïden die het bevat, heeft de plant een vochtafdrijvend effect en wordt het gebruikt om de doorstroming van de urine te verbeteren en het plassen te stimuleren. Het speelt daarom een belangrijke rol bij de preventie van urineweginfecties en blaasontsteking.
Verder wordt brandnetel (in dit geval de wortel van de plant) gebruikt voor klachten veroorzaakt door een vergrote prostaat (gemakkelijker plassen), evenals bij gal- en leverklachten, reuma en jicht. De brandnetel ondersteunt het lichaamseigen ontgiftingsproces. Door uitscheiding via de nieren en de urinewegen (urineleider, blaas, plasbuis) worden metabole afvalstoffen uit het lichaam verdreven.

Toepassing van brandnetel in de veterinaire geneeskunde

Net als in de humane geneeskunde is de brandnetel ook in de veterinaire geneeskunde populair op het gebied van stimulatie van de stofwisseling en ontgifting, evenals bij lever- en nierproblemen. De toediening van brandnetel aan paarden en huisdieren leidt al snel tot een verhoogde urine-afgifte en een mogelijke verkleuring van de urine. Brandnetel dient in matige hoeveelheden te worden toegediend, aangepast aan de individuele behoeften van het dier. In ieder geval moet ervoor worden gezorgd dat het dier de mogelijkheid heeft om meer urine uit te scheiden.

Belangrijk:

De brandnetel mag niet worden gebruikt bij oedeem als gevolg van verminderde hart- of nieractiviteit. Het mag ook niet worden toegediend aan drachtige dieren, omdat de brandnetel mogelijkerwijs baarmoedersamentrekkingen kan uitlokken en dus tot abortus kan leiden.
Belangrijk: Kruidengeneesmiddelen hebben slechts een beperkt effect, ze zijn dus geen vervanging van de standaard therapie.

Verwante artikelen