Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

100% liefde voor dieren

    +433115930800    |    klantenservice@ewalia.at

Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

liefde voor dieren

    +433115930800      |          klantenservice@ewalia.at

Cushing (PPID) bij het paard!

Als uw paard significante veranderingen in gedrag of uiterlijk vertoont, zoals vachtwisselverandering, hoefbevangenheid, een verzwakt immuunsysteem, problemen met de bloedsomloop, vetkussentjes of andere symptomen, heeft uw paard waarschijnlijk last van het Equine Cushing syndroom (ECS), ook wel bekend als het Cushing syndroom. Dit is een zeer complexe ziekte die momenteel niet te genezen is. Typisch, bijna zonder uitzondering, komt dit voor bij  paarden vanaf 15 jaar of ouder. Ook jonge paarden kunnen last hebben van de ziekte van Cushing, maar dit is zeer zeldzaam.

Wat is Cushing en wat is de oorzaak?

Cushing's is een ziekte van de hypofyse. De hypofyse is verantwoordelijk voor de productie van veel hormonen in de hersenen van het paard. De bloedcirculatie zorgt ervoor dat hormonen het lichaam binnenkomen. Bij gezonde paarden is een evenwichtige hormonale balans verantwoordelijk voor het behoud en de controle van vele lichaamsfuncties.

Bij de ziekte van Cushing is de functie van het middelste deel van de hypofyse (het zogenaamde pars intermedia) beperkt. De ziekte staat ook internationaal bekend als Pituitary Pars Intermedia Dysfunction of PPID.

Bij patiënten van Cushing wordt een beperkte dopamineproductie in de hersenen waargenomen. De neurotransmitter dopamine heeft een belangrijke controlefunctie op het middengedeelte van de hypofyse, die onder andere verantwoordelijk is voor de productie van het hormoon ACTH (adrenocorticotroop hormoon). Dit op zijn beurt geeft de bijnierschors opdracht om cortisol vrij te geven. Door het gebrek aan dopamine ontwikkelen de patiënten van Cushing vaak een goedaardige tumor in de hypofyse. Er is een overproductie van ACTH, cortisol en enkele andere hormonen.

Het hormonale evenwicht raakt uit balans. Het ziektebeeld ontwikkelt zich langzaam met veel verschillende symptomen en blijft lange tijd onopgemerkt.

De diagnose Cushing's lijkt in de loop der tijd in de mode te zijn geraakt. Bijna elke stal heeft nu één of meer zieke paarden. Ja, schijn bedriegt niet, eerder kwam de diagnose Cushing's niet zo vaak voor als de laatste tijd. Aan de ene kant is de toename van het aantal gediagnosticeerde gevallen van Cushing zeker te wijten aan het feit dat bloedtesten steeds vaker en nauwkeuriger worden uitgevoerd en dat er steeds meer tijd en geld wordt geïnvesteerd in het gezond houden van onze paarden.

Aan de andere kant zijn er ook meningen dat Cushing's wordt veroorzaakt door een ontsporing van de stofwisseling. Dit kan worden veroorzaakt door het niet juist houden en door voeding, chronische stress en insulineresistentie. Deze vorm van de ziekte wordt ook wel pseudo-Cushing genoemd. Pseudo-Cushing is een stofwisselingsstoornis die vervolgens de hormoonbalans verstoort. Bij paarden die lijden aan pseudo-Cushing verdwijnen de symptomen bijna volledig wanneer de stofwisseling uitgebreid wordt gesaneerd en mogelijke stressfactoren worden voorkomen.

Cushing's is niet een van de typische welvaartsziekten van vandaag de dag, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en nog veel meer. De oorzaken van deze ziekte worden vaak toegeschreven aan verschillende houdingsvormen (gebrek aan lichaamsbeweging, sociale beperkingen, stress, overmatige belasting, ....).

Cushing - Symptomen

De eerste symptomen zijn vaak niet eenduidig en worden in veel gevallen in eerste instantie niet goed herkend. Door de hierboven beschreven sterke hormonale veranderingen kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Dikke, lange, in het duidelijkste geval gekrulde vacht, vertraagde of nauwelijks plaatsvindende vachtwissel.
 • Vetbulten
 • Vermagering
 • Hoefbevangenheid (meestal chronisch)
 • Problemen met de bloedsomloop
 • Aderverkalking
 • Veel drinken - dus overmatig plassen
 • Afname van de spieren, vooral op de rug (hangende rug), maar ook op de buik (hangende buik)
 • Depressies
 • Blindheid, schudden met het hoofd, dementie
 • Verzwakt immuunsysteem
 • Overmatig en vlekkerig zweten
 • Doorzakken op de vetlok
 • Onregelmatige cyclus, onvruchtbaarheid, melkproductie bij niet-dragende merries
 • Slechte wondgenezing, wonden op het slijmvlies van de mond
 • Hoge bloedsuikerwaarde

Dit kunnen allemaal symptomen van Cushing zijn.

De drie belangrijkste en meest voorkomende symptomen van Cushing's zijn echter stoornissen in de vachtverandering, hoefbevangenheid en veranderingen in het uiterlijk:

 • Vachtstoornissen:
  Lange en dichte, meestal ook verschillend gekleurde vacht en krullend haar zijn klassieke indicaties voor Cushing's. Tijdens het beginstadium van de ziekte zijn langere haren op het hoofd en op de achterkant van de benen waarneembaar. De vachtwissel verloopt meestal traag. Vaak wordt vastgesteld dat ook in de zomer individuele lange haren van de wintervacht aanwezig blijven.
 • Hoefbevangenheid:
  Meer dan de helft van de getroffen paarden lijdt aan hoefbevangenheid, welke vaak herhaaldelijk terugkomt.. Bevangenheid van de hoef is het ernstigste symptoom van veel paarden met Cushing's en kan zelfs levensbedreigend worden. Bloedcirculatiestoornissen van het hoeflichaam, die kunnen ontstaan door hormonale oorzaken en de ontstekingen die hierdoor meestal ontstaan, leiden tot deze uiterst pijnlijke en terugkerende ziekte.
 • Verandering van uiterlijk:
  Door de spierafname en het duidelijke gewichtsverlies hebben de zieke paarden meestal een hangende onderrug en een hangende buik als gevolg. De typische vetverspreiding als gevolg van de ziekte van Cushing komt tot uiting in vetbulten op ongebruikelijke plaatsen, meestal boven de ogen, op de manenkam en zelfs op de nek.

De dierenarts kan bepalen of het paard lijdt aan de ziekte van Cushing met behulp van een eenvoudig bloedonderzoek. Als Cushing's wordt vermoed, moet eerst het dagelijkse cortisolgehalte worden bepaald. Het is absoluut noodzakelijk om het dagelijkse cortisolgehalte te meten, omdat het cortisolgehalte sterk kan schommelen. De ACTH-waarde in het bloed wordt ook bepaald tijdens de bloedafname door de dierenarts. Deze diagnostische methode wordt in de praktijk het meest gebruikt. Bijna 90% van de paarden die lijden aan de ziekte van Cushing vertonen een verhoogd ACTH-niveau. Er zijn een klein aantal uitzonderingen die negatief zijn ondanks duidelijke tekenen van Cushing's in de bloedmonsters. Uitzonderingen bevestigen de regel, sommige paarden hebben extreem hoge bloedwaarden en bijna geen symptomen, terwijl andere paarden zeer duidelijke en ernstige symptomen vertonen, met bijna normale bloedwaarden. In ieder geval is het raadzaam om bij elk verdacht geval een dierenarts te raadplegen.

Cushing - Behandeling en ondersteuning

Een paard dat lijdt aan de ziekte van Cushing of symptomen hiervan vertoont, moet altijd door een dierenarts worden behandeld, anders kunnen ernstige bijkomende ziekten, zoals hoefbevangenheid, het lijden van het paard verder vergroten. Cushing is momenteel nog niet te genezen, maar de patiënt kan vaak symptoomvrij gehouden worden door verschillende behandelmethoden. Wat natuurlijk het beste is voor paard en eigenaar!

In de meest voorkomende gevallen schrijft de dierenarts een therapie voor met het medicijn Prascend. De aanschafkosten van deze tabletten, die op lange termijn of zelfs permanent worden toegediend, zijn vrij kostbaar. In een aantal gevallen kan de dosering van tabletten worden verminderd door een aangepaste leefomgeving en verschillende natuurlijke supplementen.

Hier zijn een paar tips en tricks om paarden met de ziekte van Cushing een beter en symptoomvrijer paardenleven te bieden:

 • Vermijd stress. Het betroffen paard dient een veilige, aangename en vertrouwde leefomgeving in zijn eigen omgeving worden geboden.
 • Zorg voor voldoende voedsel en water
 • Eventueel in de zomer de vacht scheren, en bedekken bij koud weer
 • Frequente reiniging om huidziekten te voorkomen
 • De hoeven in goede en verzorgde conditie houden
 • Laat het gebit regelmatig controleren door een dierenarts
 • Het vermijden van contact met onbekende paarden
 • Regelmatig ontwormen
 • De voeding aanpassen

De Ewalia Rio Grande Sap

Dit speciale kruidensap is ontwikkeld met veel expertise en liefde voor de inmiddels trotse 27-jarige senior "Rio Grande", die al sinds zijn jeugd in ons bezit is.
Deze bestaat uit de volgende kruiden: monnikspeper, damiana, mariadistel, taigawortel, brandnetel, rozenbottel, bosbessenbladeren, peterselie, zwarte komijn, meidoorn en kaneel. Sommige van deze kruiden behoren tot de beruchte en veelbelovende adaptogene kruiden, die een helende en regulerende werking zouden hebben!

Het speciaal voor paarden ontwikkelde kruidenextract van hoge kwaliteit, dat 100% natuurlijk wordt geproduceerd zonder chemicaliën en suiker, ondersteunt de lichaamseigen hormonale stofwisselingsprocessen. Met waardevolle Cush kruiden. Waarmee al zeer goede resultaten bereikt konden worden met paarden met de symptomen van Cushing of de ziekte Cushing. Dit sap kan de therapie van Cushing ondersteunen.

Verwante artikelen