Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

100% liefde voor dieren

    +433115930800    |    klantenservice@ewalia.at

Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

liefde voor dieren

    +433115930800      |          klantenservice@ewalia.at

Diarree bij honden

Ondersteuning door middel van kruiden

Diarree is waarschijnlijk bij elke hondeneigenaar bekend. De meeste honden hebben meerdere malen in hun leven last van acute of chronische diarree, sommige zelfs permanent. Puppy's hebben ook vaak last van een verstoorde spijsvertering. Is de spijsvertering van uw hond gewoon slecht of heb je weet van bloedige of slijmerige diarree van je hond? Ken je de situaties waarin jouw hond 's nachts voor de deur staat te jammeren omdat hij dringend naar buiten moet? Bij diarree kunnen kruiden snel en gericht verlichting brengen. 

Wat is diarree bij de hond?

Diarree is het gevolg van een verstoorde spijsvertering, die zich manifesteert in veelvuldige stoelgang en een hoog watergehalte in de ontlasting. Consistentie, kleur en geur wijken af van de gebruikelijke uitscheiding. Buikpijn kan een bijwerking zijn.

Diarree bij honden is, net als bij mensen, geen ziekte op zich, maar het gevolg van een slechte spijsvertering. Dit betekent dat de oorzaken van diarree talrijk kunnen zijn. Er zijn dus verschillende soorten diarree en niet elke vorm van diarree is direct een reden om zich zorgen te maken.

Als je hond pijn heeft, als de diarree slijmerig of bloederig is, of als je hond uitgedroogd is, raden we je aan om direct naar een dierenarts te gaan. Zelfs als de diarree van je hond chronisch is en enkele weken aanhoudt, als je puppy diarree heeft of als de diarree gepaard gaat met andere symptomen zoals braken, is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.

Hoe werkt de spijsvertering bij honden?

Het maag-darmkanaal van de hond is een complex systeem. Je hond neemt voedsel in via zijn mond, waar het via de slokdarm naar de maag wordt getransporteerd en vandaar naar de verschillende delen van de darmen totdat het uiteindelijk via de anus wordt uitgescheiden.

In de mond wordt het voedsel grof gemalen, in de maag wordt maagzuur toegevoegd. Hier wordt de voedselpulp afgebroken zodat voedingsstoffen kunnen worden afgesplitst en geabsorbeerd in het verdere verloop van de spijsvertering. Resorptie (de opname van voedingsstoffen in de bloedbaan) vindt plaats in de darm. Wat uiteindelijk wordt uitgescheiden zijn de delen die het lichaam niet kan gebruiken. Als een van deze etappes niet goed functioneert, raakt de spijsvertering uit balans en kan er onder andere diarree ontstaan. Om het maag-darmkanaal van de hond te versterken, kan je gebruik maken van verschillende huismiddeltjes en kruiden.

Wat zijn de oorzaken van diarree bij honden?

Zoals gezegd kan de diarree van je hond verschillende oorzaken hebben. De basisregel is: in de meeste gevallen gaat het om een infectie (besmetting door ziekteverwekkers die het lichaam zijn binnengedrongen) of vergiftiging (inname van een schadelijke stof, vergiftiging in de breedste zin van het woord).

Andere mogelijke oorzaken kunnen een ongepast dieet, voerintolerantie of stress zijn. Het is ook mogelijk dat je hond op medicatie of als gevolg van een beschadigde darmflora reageert met diarree. 

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van diarree bij honden?

 • Veranderen van voer (bv. bij verhuizing naar een nieuwe woning of bij de aankoop van een ander soort voer)
 • Te koud voer, sneeuw, ijs
 • Intolerantie, allergie (bijv. granen of een bepaald soort vlees)
 • Stress (bijv. overspanning, verveling, alleen zijn)
 • Bedorven, vette of ongeschikte voedingsmiddelen (bijv. etensresten)
 • Parasieten of andere eencellige organismen (bijv. Giardia)
 • Vergiftiging (bijv. door giftige planten of ingeslikt giftig aas)

Is diarree gevaarlijk bij honden?

Of je hond onmiddellijk bij de dierenarts moet gaan, hangt af van geval tot geval. Als de uitwerpselen slijmerig of bloederig zijn, vergezeld van andere symptomen ( je hond lijdt aan diarree en braken, kortademigheid, ernstige buikpijn, bloedsomloopproblemen) moet je in ieder geval direct naar de dierenarts. Ook als je hond diarree heeft op of na reizen naar het buitenland, recentelijk is geadopteerd vanuit het dierenwelzijn of als je vermoedt dat hij mogelijk vergif heeft ingenomen, moet je goed opletten. Ook als je een puppy of jonge hond hebt en de diarree langer dan drie dagen aanhoudt, is het raadzaam om je dierenarts te raadplegen. 

Kan hondenvoer diarree veroorzaken bij honden?

Als je hond lijdt aan chronische diarree en alle andere oorzaken zijn uitgesloten, moet je eens nadenken over zijn voer.
Verdraagt je lieveling zijn eten goed? Wat zit er in dit voer? Veel honden hebben een intolerantie voor granen (wat in veel voedingsmiddelen zit). Vaak zijn er ook problemen met bepaalde vleessoorten. Om te bepalen of je hond gevoelig op graan reageert, kan je proberen om gedurende een langere periode graanvrij voer aan te bieden. Het wordt iets moeilijker als je vermoedt dat je hond allergisch is voor een bepaald type vlees (in dit geval wordt de diagnose gesteld door middel van een zogenaamd uitsluitingsdieet - verschillende soorten worden systematisch individueel getest over een langere periode).

Wat kan ik doen als mijn hond diarree heeft?

Diarree kan op verschillende manieren worden tegengegaan. Er zijn enkele huismiddeltjes tegen diarree en waardevolle kruiden en voederadditieven die snel en effectief verlichting bieden.

 • Speciaal geschikt voer, voldoende lichaamsbeweging
 • Dieetvoeding (rijst gekookt met kip)
 • Biergist (bevordert een gezonde spijsvertering)
 • Kruiden

Kruiden tegen diarree bij de hond

Diverse kruiden gaan diarree snel en effectief tegen, verlichten ontstekingen in de darmen, hebben een kalmerend effect en helpen de darmflora gezond te houden. Zo kan je je hond op een heel natuurlijke manier ondersteunen. De belangrijkste kruiden hiervoor zijn hieronder vermeld. 

Heemst: kalmerend, bloedstelpend, verzachtend. Gebruikt voor maag- en darmslijmvliesontsteking en winderigheid.

Kamille: kalmerend, ontstekingsremmend.

Zilverschoon: bevat looistoffen (verwijderen water), drogend, samentrekkend

Walnootbladeren: bevatten looistoffen, samentrekkend

Duizendblad: antibacterieel, samentrekkend. Wordt ook gebruikt bij gebrek aan eetlust.

Braambessenbladeren: bevat looistoffen, samentrekkend, stoppend

Auteur: Hanna Novak