Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

100% liefde voor dieren

    +433115930800    |    klantenservice@ewalia.at

Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

liefde voor dieren

    +433115930800      |          klantenservice@ewalia.at

Afrikaanse duivelsklauw

De Afrikaanse duivelsklauw (Harpagophytum procumbens), ook wel bekend als de duivelsklauw of duivelsklit, groeit in de savannes van Zuid-Afrika - als medicinale plant wordt het onder andere gebruikt om gewrichtspijn of spijsverteringsstoornissen te verlichten.

De slijtage van het bewegingsapparaat treedt bij dieren soms eerder op dan verwacht. Helaas is het proces van slijtage niet te stoppen of te voorspellen. Belasting, regelmatige training en overbelasting leiden tot ontstekingen in de gewrichten, pezen en banden en mogelijk tot duidelijke kreupelheid en bewegingsbeperkingen. Maar er is ondersteuning mogelijk vanuit de plantenwereld: de duivelsklauw.

Orde:            Lipbloemigen (Lamialen)

Familie:               Sesam (Pedaliaceae)

Geslacht:             Harpagophytum

Soort:                   Afrikaanse duivelsklauw

Herkomst en vindplaatsen:

Zuidelijk tot zuidwestelijk Afrika.

Werkzame stoffen:

Iridoglycosiden (hapagoside, procumbide), flavonoïden, triterpenen.

Hoofdtoepassingen in de veterinaire geneeskunde:

Begeleidende therapie of pijnstiller bij gewrichtsartrose en gebrek aan eetlust.

Hoofdtoepassingen in de humane geneeskunde:

Voor inwendig gebruik ter ondersteuning van degeneratieve aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Wetenswaardigheden over de Duivelsklauw

De Duivelsklauw is vernoemd naar zijn houtachtige vruchten, tot wel 15 cm groot, waarbij zich aan alle kanten weerhaken vormen. De scheuten van de plant liggen vrij plat op de grond en kunnen tot 1,5 meter lang worden. In de fytotherapie (Plantengeneeskunde) wordt echter de wortelbol van de plant gebruikt. Deze bevat de relevante werkzame stoffen van de iridoïde glycosiden en vele anderen.

De volgende werking van duivelsklauw zijn wetenschappelijk bewezen: eetluststimulerend, ontstekingsremmend, pijnstillend en anti-reumatisch.  

Bij nadere beschouwing van de desbetreffende studies heeft de behandeling met diclofenac (klassieke pijnstiller en ontstekingsremmend middel in de humane geneeskunde) bij reumatische klachten vaak dezelfde successen geboekt en zijn er duidelijke verschillen met de placebogroepen vastgesteld. Als men de biochemische processen van de remmende werkzame stoffen van de duivelsklauw in detail bekijkt, kan men toch een verschil herkennen. Grofweg remmen veel conservatieve pijnstillers niet alleen de boodschappers die de ontstekingen indammen (COX-2), maar ook de stoffen die onder andere verantwoordelijk zijn voor de bescherming van de slijmvliezen van de maag (COX-1). Daarom is het bij klassieke pijnstillers gebruikelijk om gelijktijdig de zogenaamde maagbeschermers in te nemen. Dit valt bij langdurig gebruik van de duivelsklauw weg, aangezien  deze specifieke stoffen juist niet worden geremd.

Men dient echter de duivelsklauw NIET te gebruiken bij bestaande maagzweren. Duivelsklauw is daarmee over het algemeen een veelbelovend alternatief als natuurlijk ontstekingsremmend en pijnstillend middel voor langdurig of permanent gebruik.

Alternatieve namen: Duivelsklit, Devil´s claw

BelangrijkNiet te verwarren met de Europese Duivelsklauw of de Zuid-Amerikaanse Kattenklauw.


Auteur: Bianca Becker-Slovacek

Bronnen:

Aichberger, L., Graftschafter, M., Fritsch, F., Gansinger, D., Hagmüller, W., Hahn-Ramssl, I., . . . Stöger, E. (2012). Kräuter für Nutz- und Heimtiere. Wien: Eigenverlag Phytovet.

Blaschek, W. (2016). Wichtl - Teedrogen und Phytopharmaka. Stuttgart: Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft.

Pahlow, M. (2013). Das große Buch der Heilpflanzen. Hamburg: Nikol Verlag.

 

Verwante artikelen
EWALIA Movement Liquid for pets 500ml EWALIA Movement Liquid for pets 500ml
Inhoud 0.5 Liter (€ 25,80 * / 1 Liter)
€ 12,90