Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

100% liefde voor dieren

    +433115930800    |    klantenservice@ewalia.at

Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

liefde voor dieren

    +433115930800      |          klantenservice@ewalia.at

Goede olie voor gezonde honden

Ook bij honden speelt olie in gezonde voeding een belangrijke rol. Veel mensen vragen zich af welke olie het meest geschikt is voor hun hond. Vooral koudgeperste olie bevordert niet alleen de menselijke gezondheid, maar doet ook honden bijzonder goed. Essentiële betekenis verkrijgt goede olie tenslotte door de meervoudig onverzadigde vetzuren, die het lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan produceren.

Olie speelt een belangrijke rol in hondenvoeding

Sportief, beweeglijk, vrolijk, met glanzende vacht en montere blik; dat zijn de dingen waar iedere hondeneigenaar blij van wordt. De gezondheid van je beste vriend is net zo belangrijk als die van jezelf. Hondeneigenaren verdiepen zich in een grote verscheidenheid aan voer filosofieën, waaruit duidelijk hun interesse in gezonde hondenvoeding blijkt.

De hond behoort biologisch gezien tot de roofdieren (carnivoren) in de familie der hondachtigen (canidae) en is van nature een vleeseter. Naast de opname van vetten via het aandeel vlees in het hondenvoer (industrieel of BARF), speelt de toevoer van hoogwaardige olie een belangrijke rol.

Wat verstaan we onder vetzuren?

Vetten worden in ruwweg twee categorieën onderverdeeld: dierlijke en plantaardige. Daarnaast maken we onderscheid tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren. Het verschil zit hem in het aantal dubbele bindingen in de vetzuurketen.

Bijzonder relevant voor de hond is de opname van meervoudig onverzadigde vetzuren via de voeding, daar deze niet door het lichaam zelf kunnen worden geproduceerd. Ze zijn dus essentieel! De belangrijkste essentiële vetzuren voor de hond zijn:

  • Alpha-linoleenzuur
  • Gamma-linoleenzuur
  • Linolzuur
  • Archidonzuur

Deze zijn te onder te verdelen in omega 3- en omega 6-vetzuren. De uitgebalanceerde verhouding van omega 3- tot omega 6-vetzuren speelt een belangrijke rol vanwege hun antagonistische werking. Een antagonist is een tegenspeler, wat betekent dat de fysiologische eigenschappen van de omega 3-vetzuren die van de omega 6-vetzuren nodig hebben en omgekeerd.

Waar zitten meervoudig onverzadigde vetzuren in?

Afhankelijk van hoe de hond gevoerd wordt, moet je er op letten dat er voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren worden opgenomen. In industrieel geproduceerd droog- en natvoer wordt meestal al tijdens de ontwikkeling gelet op een toevoeging van een optimale hoeveelheid vetten. Toch is het zinvol om een bepaalde hoeveelheid olie bij te voeren, vooral in tijden van verhoogde belasting, zoals wanneer een hond veel sport of in de rui is.

Voor honden die rauw voer krijgen, geldt: essentiële vetzuren bevinden zich vooral in hoogwaardige plantaardige olie, net als in het vet van vlees of vis. Omdat een hond met rauw voer veel omega 6-vetzuren via het vlees binnenkrijgt, is een olie met een verhoogd gehalte aan omega 3-vetzuren aan te raden. Die zitten vooral veel in visolie zoals zalmolie, kabeljauwolie of levertraan en in bepaalde soorten plantaardige olie zoals hennep-, lijn-, koolzaad- of walnootolie.

Waarom moet de olie koudgeperst zijn?

Bij de aanschaf van olie is het van belang op kwaliteit te letten. De hond mag enkel koudgeperste olie krijgen, omdat het productieproces daarvan minder invloed op de olie heeft en daardoor niet alleen meer vitaminen, maar ook meer essentiële vetzuren behouden blijven. Koudgeperste olie kan ook met termen als ‘vierge’ of ‘virgen’ zijn gekenmerkt. 

Wat gebeurt er bij een gebrek aan essentiële vetzuren?

Symptomen van een gebrek aan essentiële vetzuren uiten zich bij de hond onder andere in huid- en vachtproblemen (zoals huidschilfers, eczeem, problemen met de rui), maar ook ernstige stofwisselingsstoornissen kunnen het gevolg zijn.

Om gebreken te voorkomen is een uitgebalanceerde voeding absoluut noodzakelijk. Dat betekent met betrekking tot olie vooral variatie en een zorgvuldige onderlinge afstemming van omega 3- en omega 6-vetzuren.

Bij rauw voer speelt de toevoeging van olie bovendien met betrekking tot vetoplosbare vitamines een belangrijke rol om gebrekssymptomen te voorkomen en de hond de voedingsstoffen uit groente en fruit optimaal ter beschikking te stellen.

Let op: Omdat veel vitamines in groente en fruit vetoplosbaar zijn, is het noodzakelijk om precies afgemeten hoeveelheden olie toe te voegen, omdat de hond anders deze vitamines onverteerd uitscheidt en er niets aan heeft.

Hoeveel olie moet ik mijn hond voeren?

Schattingen gaan uit van een dagelijkse behoefte van 0,3 gram olie per kilogram lichaamsgewicht van de hond. Dat betekent:

Hond 20 kg moet dagelijks ongeveer 6 g olie met het voer binnenkrijgen. (20 x 0,3 = 6) (1 theelepel = ca. 3 g)

Bij veel activiteit en het daaruit voortvloeiende hoge energieverbruik kan de hoeveelheid olie evenredig verhoogd worden. Daarnaast is het aan te bevelen de hoeveelheid tijdens de rui te verhogen, om huid en vacht de nodige ondersteuning te bieden en de vacht glanzend en soepel te houden.

Welke olie kan ik mijn hond geven?

In principe is koudgeperste olie met een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren goed voor de gezondheid. Geraffineerde olie is voor de hond ongezond en mag daarom niet gevoerd worden. In de onderstaande lijst vind je een keuze aan soorten olie die voor honden heel geschikt zijn.

Kabeljauwolie: Visolie die na het verwijderen van de lever uit de vis wordt gewonnen, rijk aan omega 3-vetzuren.

Hennepolie: Afkomstig uit de zaden van de hennepplant, hoog aandeel meervoudig onverzadigde vetzuren. De verhouding omega 3- en omega 6-vetzuren ligt rond de 1:3, wat de olie als hondenvoeding zeer waardevol maakt. (Hennepolie in levensmiddelkwaliteit bevat geen THC of CBD.)

Zalmolie: Visolie, rijk aan omega 3-vetzuren.

Lijnolie: Wordt gewonnen uit lijnzaad, bijzonder rijk aan omega 3-vetzuren. Heeft een positief effect op ontstekingen in het spijsverteringsstelsel, bij allergieën en diverse huidproblemen als eczeem, jeuk of huidschilfers.

Koolzaadolie: Wordt geperst uit zaden van koolzaad, rijk aan waardevolle omega 3-vetzuren.

Zwarte komijnolie: Wordt geperst uit zaden van de zwarte komijn, heeft uitstekende eigenschappen en kan tegen veel soorten kwalen worden ingezet. Meer interessante informatie vind je hier: (Hyperlink schwarzkümmelöl magic tipps)

Auteur: Hanna Nowak, 15 mei 2019

Bron: Natural Dog Food, Susanne Reinerth 2005

Verwante artikelen
EWALIA Hemp Oil for pets 500ml EWALIA Hemp Oil for pets 500ml
Inhoud 0.5 Liter (€ 33,80 * / 1 Liter)
€ 16,90
EWALIA Linseed Oil for pets 500ml EWALIA Linseed Oil for pets 500ml
Inhoud 0.5 Liter (€ 15,80 * / 1 Liter)
€ 7,90
P voor 20 punten
EWALIA Black Cumin Oil for pets 500ml EWALIA Black Cumin Oil for pets 500ml
Inhoud 0.5 Liter (€ 55,80 * / 1 Liter)
€ 27,90