Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

100% liefde voor dieren

    +433115930800    |    klantenservice@ewalia.at

Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

liefde voor dieren

    +433115930800      |          klantenservice@ewalia.at

Koliek en hengstig - is er een verband?

Door Dr. Kai Kreling, Binger Wald Veterinaire Kliniek, Waldalgesheim.

Het spijsverteringssysteem van het paard is een zeer complex systeem. Moeilijk verteerbare voedingsbestanddelen kunnen door het plantenetende paard zeer efficiënt worden omgezet in verteerbare stoffen. Dit gebeurt in een zeer lang maag - darmkanaal dat tot wel 30 meter lang is. Miljoenen darmbacteriën zijn zeer krachtige helpers in dit proces. Het oorspronkelijke paard had zo'n speciaal verteringsstelsel nodig. Het leefde van schraal en energiearm steppegras. Veel van dit gras moest worden opgenomen om aan de behoeften van het paard te voldoen. Vandaag de dag bestaat het paardenvoerrantsoen uit hoogwaardige, energierijke voercomponenten. De functies en bacteriën van de darm worden tegenwoordig niet op de oorspronkelijke manier gebruikt.

Dit resulteert in een verhoogde gevoeligheid voor koliek = buikpijn bij paarden.

Het spijsverteringssysteem wordt niet alleen door voeding beïnvloed. Hart- en circulatieproblemen leiden tot een slechtere bloedcirculatie in het maagdarmkanaal. Dit leidt op zijn beurt tot verminderde darmbeweging en het risico van constipatie koliek. Stress, maagzweren en gastro-intestinale tumoren zijn andere mogelijke oorzaken van koliek.

Sommige merrie-eigenaren kennen het probleem wanneer hun merrie hengstig is. Ook nu nog kunnen er regelmatig milde koliekverschijnselen optreden. In de loop van de cyclus treden er veranderingen op in de eierstok van de merrie, vooral in een bepaalde chronologische volgorde.

Deze worden hormonaal gestuurd. De belangrijkste tijden van activiteit zijn de lente en de zomer. Dit kan een van de redenen zijn waarom merries in het voorjaar met het begin van de cyclusactiviteit symptonen van koliek vertonen. De cyclus van de merrie duurt gemiddeld 21 dagen. De cyclus is de tijd tussen 2 eisprongen. Follikels rijpen op de eierstok met de eicellen die ze bevatten. In de loop van de laatste 24-48 uur van de hengstigheid vindt de eisprong plaats (ovulatie). Het ei komt dan via de eileider in de baarmoeder terecht. Na de eisprong ontwikkelt zich op dit punt van de eierstok een zogenaamd corpus luteum. Eerst vult de follikelholte zich met bloed (= corpus hemorrhagicum). Het corpus hemorrhagicum ontwikkelt zich dan tot het corpus luteum. De follikelfase duurt 5-7 dagen, de corpus luteumfase 14-15 dagen. Merries kunnen koliek symptomen vertonen in de follikelfase. In dergelijke gevallen is het raadzaam om de merrie te laten onderzoeken om na te gaan of het een normale cyclusactiviteit is of niet. Vaak is een extreme folliculaire rijping al rectaal voelbaar voor de dierenarts zonder verdere hulpmiddelen. Met behulp van een echo is een regelmatige folliculaire rijping meestal te onderscheiden van een atypische folliculaire ontwikkeling.

Bij paarden bedekt het buikvlies de eierstok. Wanneer een follikel rijpt en extreem groot wordt, wordt het buikvlies over de eierstok zeer gespannen. In individuele gevallen leidt dit tot een verhoogde gevoeligheid en ook tot koliek symptomen. Ook op de eierstok kunnen tumoren ontstaan. Verschillende soorten tumoren op de eierstok van de merrie kunnen in verband worden gebracht met koliekgedrag. Een tumor kan leiden tot tractie bij de ophanging van de eierstokken of kan door zijn grootte de darmperistaltiek blokkeren. Hematomen (blauwe plekken) of abcessen komen ook voor op de eierstok en kunnen geassocieerd worden met koliekgedrag. Veranderingen in het gebied van de baarmoeder daarentegen worden meestal niet geassocieerd met koliekgedrag. Als alle onderzoeken zonder resultaat zijn, kan de merrie gedurende een bepaalde periode een kunstmatig hormoon, progesteron, toegediend krijgen. Dit onderdrukt de hengstigheid. Als het koliek probleem verdwijnt, kan er een verband worden gelegd tussen cyclusactiviteit en koliekgedrag.

Koliek is een ziekte waarvan de oorzaak vaak zeer moeilijk vast te stellen is. Heel belangrijk is een paardvriendelijke verzorging en voeding. Frequente voeding in combinatie met voldoende ruwe vezelinhoud is een essentiële voorwaarde voor een gezond paard. Water is zowel voor het paard als voor andere levende wezens van groot belang. In de zomer op de wei of nog belangrijker op een wedstrijd in de vrachtwagen of trailer heeft het paard grote hoeveelheden water nodig. Te weinig water leidt tot cardiovasculaire belasting en het indrogen van de maag- en darminhoud. Naast het voeren van de juiste hoeveelheid voer dient elk paard elke dag voldoende beweging hebben. Beweging stimuleert de darmfuncties. Niet te vergeten is de regelmatige halfjaarlijkse/jaarlijkse gebitscontrole. Als de tanden niet in orde zijn, kauwen de paarden het voer onvoldoende klein en neemt het gevaar van koliek toe.

Verwante artikelen