Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

100% liefde voor dieren

    +433115930800    |    klantenservice@ewalia.at

Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

liefde voor dieren

    +433115930800      |          klantenservice@ewalia.at

Het immuunsysteem van het paard

Mok, zomereczeem, sarcoïde bij paarden en vele andere ziekten duiden op een verzwakt of overactief immuunsysteem van het paard. In deze context hebben we het over immunoglobulinen, immuunafweer, antigenen en antilichamen, maar hoe werkt het immuunsysteem echt en vooral hoe kunnen wij mensen het immuunsysteem van onze paarden ondersteunen?

Wat maakt allemaal deel uit van het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een netwerk van organen, cellen, eiwitten en suikerverbindingen die als gemeenschappelijk doel hebben het lichaam te beschermen tegen infecties en ziekten en het te genezen. Om dit doel te bereiken, moeten de volgende taken worden uitgevoerd: Ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten, zogenaamde pathogenen, moeten worden gedetecteerd, gedood of verwijderd, of idealiter worden voorkomen dat ze het lichaam binnendringen. Het aantal antilichamen moet worden verhoogd en vermenigvuldigd en de reeds bestreden antigenen moeten worden opgeslagen in een directory, om een snelle herkenning en bestrijding mogelijk te maken bij het volgende contact. Beschadigd weefsel moet worden gevonden en gerepareerd. Dit klinkt niet alleen erg ingewikkeld, maar het is ook een complex, multifunctioneel biochemisch proces. Waar vinden deze processen nu plaats? Waar is dit immuunsysteem precies?

De afweercellen (immunoglobulinen, acute fase eiwitten) zijn voortdurend actief en migreren door de bloedbaan of maken deel uit van het bloed. Antilichamen kunnen echter op verschillende plaatsen worden gevonden, zoals in het beenmerg, de milt, het lymfesysteem (thymus, eventuele lymfeklieren) en in verschillende weefsels zoals de darm, longen, maag- en darmslijmvlies.  Immuuncellen worden voornamelijk in het beenmerg geproduceerd, maar in sommige gevallen nog niet volledig gedifferentieerd en geactiveerd. In het bovengenoemde lymfesysteem worden sommige cellen gemakkelijk geïdentificeerd en geactiveerd wanneer ze ter plaatse antigenen tegenkomen.

Wat zijn nu antigenen en wat zijn antilichamen?

Deze twee termen lijken op een sleutel - slotprincipe, als je het eenvoudigweg zegt. Antigenen zijn per definitie stoffen die een immuunreactie kunnen veroorzaken in een vreemd organisme. Ze leiden onder andere tot de vorming van antilichamen. Deze antilichamen worden gecreëerd om te reageren met precies deze structuren van de binnengedrongen antigenen.

Waarvoor heeft mijn paard antilichamen nodig?

Als anatomische barrières zoals epitheelcellen in de huid en het weefsel de toegang van bijvoorbeeld ziekteverwekkers of toxines niet verhinderen, of als de fysiologische afweer via scheuren, bloedingen, maagzuur, d.w.z. secreties in het algemeen, faalt, dringen antigenen het lichaam van het paard binnen en veroorzaken ze idealiter een immuunreactie. De leukocyten (witte bloedcellen) die in het bloed circuleren zijn de belangrijkste verantwoordelijke cellen van het immuunsysteem. Ze zijn onderverdeeld in andere eenheden zoals neutrofiele granulocyten (niet-specifieke verdediging voornamelijk in pus), eosinofiele granulocyten (verdediging tegen parasieten), basofiele granulocyten (histamine, heparine, seratonine), monocyten/macrophages (fagocyten of eten hun "slachtoffers"), mestcellen (veroorzaken anafylactische reacties bij allergieën), B-lymfocyten (verworven immuunreactie, worden verondersteld de productie van antilichamen te stimuleren na herkenning van de ziekteverwekker) en T-lymfocyten (gerijpt in de thymus, T-hulpcellen omdat ze B-cellen helpen zich te vermenigvuldigen, geheugencellen). Men merkt dat het immuunsysteem bestaat uit vele complexe biochemische processen, die grotendeels zeer goed zijn onderzocht in de geneeskunde en diergeneeskunde.

Als een pathogeen (of laten we het een vreemde celstructuur noemen) het organisme binnendringt, is het de bedoeling dat de overeenkomende B-lymfocyten zich vermenigvuldigen, differentiëren en antilichamen vormen. Deze worden ook wel immunoglobulinen (Ig) genoemd.

Welk immunoglobuline is waar betrokken?

Elk antilichaam komt overeen met een antigeen dat bestaat uit glycoproteïnen en lijkt op een Y in structuur. Bij paarden zijn ze goed onderzocht vanwege hun gebruik als immuunserumproductie. Dit zijn IgD, IgA, IgM, IgE en IgG (7 subklassen). IgA komt voornamelijk voor in lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, darmsecreties, melk en slijmvliezen. IgM activeert het complementair systeem (niet-specifiek, aangeboren immuunsysteem) in de vroege stadia van de immuunrespons. IgE is meestal gebonden aan membraanreceptoren van mestcellen en basofiele granulocyten. Als het zich bindt aan allergenen, zorgt het ervoor dat de mestcellen histamine en andere ontstekingsbemiddelaars vrijgeven. In het geval van zomereczeem leidt dit bijvoorbeeld tot een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem. IgD is verantwoordelijk voor de activering van B-lymfocyten. IgG met zijn 7 subklassen vormt het grootste deel (80%) van de immunoglobulinen in het bloed en werkt voornamelijk tegen virussen, bacteriën en parasieten.

Wat betekent het als de immuunrespons fout gaat?

Een goed functionerend immuunsysteem wordt geassocieerd met een goede balans tussen activerende en remmende processen. Als een immuunrespons niet correct verloopt, wordt er geen activatie (immuunonderdrukking) of een overgevoeligheidsreactie (auto-immuniteit) gestart na contact met de vreemde structuur. Overgevoeligheidsreacties zijn onderverdeeld in 4 verschillende types volgens Gerber/Straub, waarbij het meest bekende type bij ons paardeneigenaren de directe reactie is (type 1) en vooral het zomereczeem als klinisch beeld. Bij afwezigheid van een immuunrespons kunnen de ziekteverwekkers zich zonder beperking vermenigvuldigen en verspreiden. Naast de genetische oorzaak worden auto-immuunziekten vaak veroorzaakt door het gebrek aan overdracht van immunoglobulinen (colostrum) door de moedermelk, wat vaak ernstige gevolgen heeft voor het veulen. Chronische ademhalingsziekten, chronische bacteriële infecties en mycosen (schimmelziekten) suggereren ook een verworven immunodeficiëntie. Veterinaire onderzoekers op het gebied van de immunologie zien zelfs een verband tussen geslachtshormonen en auto-immuunziekten.

Hoe kan ik een verzwakt immuunsysteem herkennen?

In het algemeen kan worden aangenomen dat het immuunsysteem ernstig onder druk staat bij verwondingen en wonden; enerzijds bij de bestrijding van de ziekteverwekkers die het lichaam binnenkomen, anderzijds bij hemostase en wondgenezing (weefselherstel). De afweercellen voeren hun taken uit totdat het overmatige aantal ziekteverwekkers niet meer kan worden vernietigd of afgebroken. De immuunrespons is te zwak, pus en etter ontstaat, zwellingen, vochtophoping etc. volgen. In dit geval kan men aannemen dat het immuunsysteem tijdens blessures, operaties, chronische ontstekingen verzwakt is, en dat ondersteuning zinvol zou zijn.

Metabolisch zieke dieren vertonen bijna altijd een verzwakt immuunsysteem, omdat een levendige stofwisseling de basis vormt voor een snelle communicatie tussen cellen of tussen cellen en organen. Als deze communicatie verstoord is, ontstaat er een sterk vertraagde immuunrespons of zelfs een overactiviteit, omdat de trage stofwisseling valse informatie doorgeeft aan het immuunsysteem (zie hierboven overgevoeligheidsreactie).

Typische ziektebeelden met een verzwakt immuunsysteem dat daarmee gepaard gaat, zijn vooral te zien via de huid, zoals jeuk, virusziekten (bijv. paarden-sarcoïde), bacteriële infecties (bijv. stafylokokken), schimmelinfecties en parasietenplagen door wormen en/of mijten. Als de huid van uw paard plotseling sterk verandert, kunt u ervan uitgaan dat er sprake is van een verzwakt of overgevoelig immuunsysteem en het ondersteuning nodig heeft.

Hoe kan ik het immuunsysteem ondersteunen?

In geval van ernstige infecties is de raadpleging van een dierenarts sterk aan te bevelen en noodzakelijk! Er zijn echter veel factoren die wij paardeneigenaren kunnen controleren en die een grote invloed hebben op de functie van het immuunsysteem.

Paard georienteerde en behoefte gestuurde voeding

Een hoge kwaliteit hooi zorgt ervoor dat enerzijds het aantal bacteriën, schimmels en dergelijke binnen de perken wordt gehouden en het immuunsysteem dus niet te sterk wordt belast. Aan de andere kant is de kans groter dat het behoud van mineralen en vitaminen optreedt bij zorgvuldige extractie en opslag dan onder ongunstige omstandigheden.

Overbelast de spijsvertering en de darmen niet met te veel supplementen of te veel krachtvoer, want een deel van de afweer vindt plaats via maagzuur, maagslijmvliezen en darmsecreties. Het is beter om kleine porties de hele dag door te voeren. Een revalidatie van het maagdarmkanaal is ook relevant voor immuunreacties.

Metabolisch zieke paarden zoals bij EMS vertonen daardoor vaak een verzwakt immuunsysteem. De bestaande cytotoxinen vernietigen of voorkomen de opbouw van cellen in het lichaam en moeten dringend verwijderd worden met een stofwisselings- en ontgiftingskuur. Overgewicht en een gebrek aan mineralen en vitaminen maken de weg vrij voor een trage stofwisseling en daarmee een verzwakt immuunsysteem. Training, spieropbouw en een aangepaste verzorging van voedingsstoffen kunnen hierbij helpen.

Een stress-gereduceerd dagelijks leven en veel beweging in de frisse lucht

Stress in de kudde, frequente veranderingen in de stal of kudde verhogen de druk op het immuunsysteem en daarmee op de gezondheid. Een gebrek aan lichaamsbeweging of te lang staan in de box in de winter met weinig verse lucht en rijden in hallen met verhoogde stofvervuiling verhoogt de gevoeligheid van luchtweginfecties.

Na operaties en ernstige verwondingen is het raadzaam om het paard niet bloot te stellen aan overmatige immuundruk en weersomstandigheden (rust in een box, quarantainebox) zodat er voldoende energie beschikbaar is voor de stofwisseling en herstel. Korte wandelingen (indien mogelijk en toegestaan tijdens de revalidatie) ventileren zowel de longen als de geest en zorgen voor afwisseling.

Evenwichtige toevoer van vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren

Een evenwichtige verzorging van alle noodzakelijke mineralen, vitaminen en sporenelementen aangepast aan het paard en ruwvoer zou ideaal zijn. Zink, vitamine C + B + B + K versterken het immuunsysteem en helpen bij de interne celbescherming. Essentiële aminozuren zijn niet alleen verantwoordelijk voor de opbouw van spiercellen, maar zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van immuuncellen.

De Ewalia Immuun vitaalsap met kruidenprofielen

Ons Immuun vitaalsap bevat water, rozenbottel, echinacea, zoethoutwortel, venkel, gentiaan, meidoorn, brandnetel en Melisse. Het is een sterk geconcentreerd kruidenextract dat geen conserveringsmiddelen, suikeradditieven of andere chemische additieven bevat en daarom geschikt is voor paarden met stofwisselingsstoornissen. Hieronder vindt u de individuele kruidenprofielen die dit kruidenmengsel bevat.

Rozenbottel

Specifieke bestanddelen:

Rozenbottel bevat veel vitamine C, andere vitaminen (A, B1, B2, K, P), mineralen, fruitzuren, flavonoïden, tannines enz.

Werkzaamheid en toepassingsgebieden:

Overwegend antioxidant, ontstekingsremmend en verbetert het vetgehalte in het bloed (klinisch bewezen). Een matig effect op artrose is ook klinisch bewezen.

Het verhoogt het immuunsysteem en wordt gebruikt bij de behandeling van verkoudheid en griepachtige infecties. Vitamine C versterkt de vorming van het immuunsysteem. In het geval van koorts en verkoudheid wordt het vitamine C-gehalte zeer snel verbruikt en hetzelfde geldt voor wondgenezing.

Echinaceae purpureae herba (rode zonnehoed kruid)

Specifieke bestanddelen:

Echinacine, Echinacoside

Werkzaamheid en toepassingsgebieden:

Volgens de overlevering werd deze plant gebruikt om alle soorten wonden van de inheemse Amerikaanse bevolking te genezen. Het is al sinds de 20e eeuw bekend dat door bepaalde verbindingen in de rode zonnehoed biochemische processen tegen bacteriën en zelfs virussen op gang komen. Andere werkzame stoffen verhogen het immuunsysteem en worden in de menselijke geneeskunde aanbevolen ter ondersteuning van chemotherapie. Klassiek behoort het tot de verkoudheidsmiddelen.

Zoethout

Specifieke bestanddelen:

Het hoofdbestanddeel is glycyrrizine, een mengsel van kalium- en calciumzouten van glycyrrizinezuur (50x zoeter dan rietsuiker).

Werkzaamheid en toepassingsgebieden:

Glycyrrizine heeft een sterk ontstekingsremmend (anti-flogisch), antivirale en antimicrobiële werking, verhoogt tijdelijk de halfwaardetijd van cortisol en aldosteron. Een anti-ulcerogeen effect (vermindering van maagzuur), vooral na langdurige toediening van pijnstillers, werd aangetoond in een experiment. In het algemeen wordt gezegd dat de zoethoutwortel een oplossende, ontstekingsremmende en krampstillend effect heeft en wordt gebruikt bij hoesten, gastritis en maagzweren.

Venkel

Specifieke bestanddelen:

Etherische olie (trans-Anethol, Fenchon, Estragol, enz.). Er wordt onderscheid gemaakt tussen bittere en zoete venkel, waarvan de biochemische ingrediënten enigszins verschillen in concentratie.

De werkzame stof in venkel is etherische olie. Het bestaat voor 50-70% uit zoet smakende trans-Anethol en kamfer-smakende Fenchon en andere stoffen. Het lijkt erg op anijsolie.

Werkzaamheid en toepassingsgebieden:

De bewezen effecten variëren van antimicrobieel, krampstillend, secretolytisch (productie van slijm), hoesten (slijmoplossend) tot ontstekingsremmend. In het dagelijks  gebruik wordt het ingezet voor de behandeling van krampachtige maag- en darmklachten, menstruatiekrampen, als slijmoplossende hoestremmer, als kalmerend middel en als middel tegen winderigheid. 

Gentiaan

Specifieke bestanddelen:

Bittere stoffen, voornamelijk gentiopicrine en de onlangs ontdekte bittere stof amarogentine, die de hoogste bittere stofwaarde heeft, weinig tannines en essentiële olie.

Werkzaamheid en toepassingsgebieden:

Gentiaanwortel is een pure bittere stof. De overige ingrediënten zijn van ondergeschikt belang. Het gehalte aan looistoffen is slechts laag, wat zeer belangrijk is voor gebruik als maagtonicum, omdat ongewenste irriterende effecten worden geëlimineerd. Gebrek aan eetlust, maagzwakte met gebrek aan afscheiding van maagsap (uitscheiding), verstoringen van maaglediging, winderigheid en kramp en slapte van de maag en darmen kunnen met succes worden behandeld met een gentiaanthee. De productie van maagzuur wordt verhoogd. De bittere stoffen werken enerzijds door het in aanraking komen met de slijmvliezen in de mond, waar ze helende reflexen veroorzaken, en anderzijds na opname in het lichaam van het paard.  Het is een van de oudste geneesmiddelen vanwege de bittere stoffen en wordt al sinds Hippocrates (5e eeuw voor Christus) gebruikt.

Meidoorn

Specifieke bestanddelen:

Het positieve Crataegus effect ontvouwt zich alleen door het samenspel van alle actieve ingrediënten en leidt tot een versterking van de werkzaamheid. Dit zijn voornamelijk flavonoïden, oligomere prycyanidines, biogene aminen en andere.

Werkzaamheid en toepassingsgebieden:

Meidoorn is een uitstekende remedie voor het hart en kan worden gebruikt voor de behandeling van een breed scala aan hart- en bloedsomloopproblemen. Een permanente toediening is onschadelijk en in de meeste gevallen noodzakelijk in de menselijke geneeskunde. Meidoorn is ook een goede ondersteuningsoptie als preventieve maatregel tegen verhoogde stress, omdat het de algemene hartprestaties verbetert, zoals de coronaire circulatie en "nerveuze" harten kalmeert.

Brandnetel

Specifieke bestanddelen:

1-2% flavonoïden, 1-4% (deels in water oplosbare) silicaten, scopoletine en sitosterol, cafeïnezuuresters, polyfenolen, eiwitten, vet, koolhydraten en vitamine K. 

Werkzaamheid en toepassingsgebieden:

Het belangrijkste effect van brandnetelbladeren is het verhogen van de urineproductie en uitscheiding en zo de stofwisseling te stimuleren. In de menselijke geneeskunde worden ze gebruikt om prostaatproblemen bij mannen te verlichten. 

Melisse

Specifieke bestanddelen:

Het belangrijkste ingrediënt is de essentiële melisseolie met citronellal, citral en caryofyllen. De mineralen, de tannines en bittere stoffen en kleine hoeveelheden flavonoïden moeten ook worden vermeld.

Werkzaamheid en toepassingsgebieden:

Het kalmerende effect van melisse staat op de voorgrond. Het gaat nervositeit ten gevolge van overstimulatie tegen, kalmeert de maag (spasmolytische, carminatieve werking) en de geest en verhoogt het immuunsysteem.

Bewezen effecten in onderzoeken: antivirale middelen tegen herpes simplex, griep en myxovirussen. Het waterige melisse-extract (eigenlijk rozemarijnzuur) remt de adsorptie van het virus en voorkomt dat het virus de cel binnendringt. Een licht kalmerend en anti-ulcerogeen (maagslijm bevorderend) effect werd eveneens bevestigd.


Gerber V./ Straub R. (2016): Paardenziekten. Interne geneeskunde. 2e editie. utb Haupt Verlag, Bern.

Julia. M./Felippe B. (2016): Paardenklinische Immunologie. 1e editie. Wiley Blackwell Publishers, Oxford.

Pahlow, M. (2017): Het grote boek over medicinale planten. Gezond door de helende krachten van de natuur. 6e editie, Nikol Verlagsgesellschaft mbH, Hamburg.

Blaschek, W. (2015): Imp theedrugs en fytofarmaca. Een handleiding voor de praktijk. 6e editie, Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft, Stuttgart.

 

Verwante artikelen
EWALIA Immune Vitality Liquid for horses 1L EWALIA Immune Vitality Liquid for horses 1L
Inhoud 1 Liter
€ 13,99
P voor 20 punten
EWALIA Immune Vitality Liquid for pets 500ml EWALIA Immune Vitality Liquid for pets 500ml
Inhoud 0.5 Liter (€ 25,80 * / 1 Liter)
€ 12,90
P voor 20 punten