Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

100% liefde voor dieren

    +433115930800    |    klantenservice@ewalia.at

Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

liefde voor dieren

    +433115930800      |          klantenservice@ewalia.at

Hoesten bij paarden

De plotselinge weersverandering van de herfst naar de winter heeft plaatsgevonden en je kunt de paarden al horen hoesten vanuit de boxen, hal of op de weide. Het scala aan symptomen strekt zich uit van een korte hoest bij de aanvang tot constant hoesten tijdens het eten van hooi, etterige neusvloeiing tot een persende ademhaling.

In paardenkringen wordt gezegd dat er nauwelijks kans is op verbetering van chronische luchtwegproblemen. Dus bent u bereid om genoegen te nemen met een chronische hoest van een paard? Niet noodzakelijkerwijs, want er zijn veel manieren om luchtwegproblemen te behandelen! Het volgende is een samenvatting over het onderwerp longen, preventie van luchtwegproblemen en het voeden van natuurlijke kruiden als ondersteuning voor hoest bij paarden.

Hoe herken ik problemen van de luchtwegen bij mijn paard?

Sommige longproblemen zijn zowel in rust als tijdens belasting merkbaar. Zelfs in rust kan de ademhalingsfrequentie van het aangetaste paard verhoogd zijn. Het paard pompt/drukt letterlijk de lucht uit de longen totdat een soort geultjes aan de buitenkant bij de buik zichtbaar worden bij ernstige, chronische longziekten. Etterige neusuitvloeiing kan een ander teken van infectie van de luchtwegen zijn. 

Hieronder vindt u een lijst met indicaties van mogelijke luchtwegproblemen:

 • Neusuitvloeiing aan één of beide zijden die niet helder is (geel, etterig)
 • Duidelijke en langere neusuitvloeiing die langer aanhoudt
 • Verhoogde ademhaling van meer dan 15 ademhalingen per minuut in rusttoestand
 • Sporadisch tot vaak hoesten
 • Kriebelhoest bij weinig stof
 • Hoesten tijdens stimulatie van het strottenhoofd
 • Prestatievermindering (afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en discipline)
 • Langere herstelperiode
 • Pathologische ademhalingsgeluiden
 • Koorts
 • Kortademigheid en ademnood


Niet alle factoren komen gelijktijdig voor. Er zijn zeker luchtwegaandoeningen die genetisch veroorzaakt of aangeboren zijn. De meest voorkomende ziekten van de bronchiën en longen zijn acute bronchitis en vervolgens chronische obstructieve bronchitis (COB). Volgens Gerber & Straub is deze laatste verdeeld in twee verschillende ziekten. De IAD (inflammatoire luchtwegaandoening) kan onduidelijke of multifactoriële oorzaken hebben, alle leeftijdsgroepen kunnen een bepaald klinisch en cytologisch (bloedbeeld) ziektebeeld vertonen. Het telt als een laagwaardige COB. RAO (recurrente luchtwegobstructie) is een gemiddelde tot hoge COB. Oudere paarden, ouder dan 7 jaar, zijn het meest betroffen. Deze vertonen astma-achtige symptomen en specifieke ontstekingsparameters. Gerber & Straub beschrijven ook klinische beelden die nauwelijks hoestaanvallen of slechts licht hoesten vertonen. Deze gevallen worden gekenmerkt door een overwegend ernstige prestatiedaling en vereisen een bronchoscopie om de ziekte te bepalen. Een duidelijke diagnose wordt gesteld door de dierenarts die u vertrouwt!


Wat zijn de oorzaken van ziekten van de bronchiën en longen bij paarden?

In het algemeen kunnen de factoren die leiden tot luchtwegaandoeningen worden onderverdeeld in exogeen (extern) en endogeen (intern).

Exogene factoren zijn:

 • Mechanisch door stof of rook
 • Thermisch door stalbrand of koude
 • Chemisch door ammoniak
 • Besmettelijk door virussen, bacteriën, schimmels en/of parasieten
 • Immunogeen door schimmels en mijten

Endogene factoren zijn:

 • Cardiovasculaire problemen
 • Toxine (giftige stoffen)
 • Metabole ontsporing
 • Uitzaaiing als gevolg van een tumor of infectie


De meest voorkomende oorzaken liggen echter in het niet optimaal houden en voederen van paarden. Slechte ventilatie in stallen, verhoogde ammoniakconcentratie in combinatie met strooisel of ruwvoer van mindere kwaliteit leiden meestal tot een te hoge belasting van het immuunsysteem en de longen. Acute bronchitis is een mogelijk gevolg. Als dit niet volledig geneest, kan de ontsteking chronisch (IAD) worden. Hoesten, neusuitvloeiing of prestatieverlies moeten daarom ook altijd serieus worden genomen!

Hoe kunnen luchtwegproblemen worden vermeden of hoe kan het betroffen paard worden ondersteund?

Preventie is het beste medicijn! De omstandigheden waaronder paarden worden gehouden, dienen te worden geoptimaliseerd en het basisvoer moet van de beste kwaliteit zijn. Regelmatige ontworming, versterking van het immuunsysteem en de stofwisseling en aangepaste voeding, onder andere door middel van mineralen, vormen de basis voor een gezond paard. Zo kunt u de luchtwegen van uw paard preventief ontlasten:

Stofarme omgeving tijdens het rijden

Rijd regelmatig op de buitenpiste of pas na het beregenen van de bodem van de hal!

Stofarm strooisel

Let op de kwaliteit van het strooisel (stofvorming door schimmel is bijzonder gevaarlijk) of schakel over op stofarme basistypen bodembedekking zoals strokorrels of bosbodembedekking.

Stofarme basisvoeding

Let ook hier op de beste kwaliteit! Vooral RAO-paarden mogen niet in contact komen met allergenen zoals voedselmijten of schimmelsporen. U kunt het hooi ook stomen (Let op: voer het hooi direct na het stomen!) of het hooi 10 minuten volledig in water laten weken (Let op: laat het hooi niet langer dan 30 minuten in het water staan en voer het onmiddellijk!).

Goede ventilatie en veel frisse lucht

Als uw paard niet in een open stal wordt gehouden, is een buitenbox of paddock met veel frisse lucht aan te bevelen. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat er regelmatig wordt geventileerd en uitgemest. De dagelijkse weidegang biedt niet alleen een verbeterde situatie voor de longen van uw paard, maar ook afwisseling, training en levensvreugde voor uw lieveling!

Stofarm stalwerk

Beperk het stalwerk (uitmesten, voeren, instrooien) tot de tijd dat de paarden zich in de paddock of buiten de stal bevinden. Stof blijft na het vegen nog lang in de lucht, zelfs als je het niet kunt zien. U kunt de stalgang ook nat maken voor het vegen om de stofdeeltjes te binden!

Ammoniak verminderen

Mest meerdere keren per dag de stal uit of denk aan een oplossing (strooisel met natuurlijke rotting, plasplaatsen) die minder ammoniak produceert.

Kruiden ter ondersteuning van het hoesten bij paarden

Kruiden die werkzame stoffen bevatten zoals saponinen, flavonoïden, slijmstoffen en etherische oliën zijn bijzonder geschikt om de bovenste luchtwegen te ondersteunen. Saponinen vergemakkelijkt het ophoesten van slijm en werkt slijmoplossend. Ze versterken de bronchiale spieren en de beweging van het trilhaarepitheel. Slijmstoffen zouden een antiflogistische (ontstekingsremmende) en kalmerende werking hebben. Antiphlogistische, antimicrobiële, antivirale, antioxidatieve en spasmolytische (slijmoplossende) effecten werden waargenomen in flavonoïden.  Etherische oliën hebben ook een slijmoplossende, antiseptische en ontstekingsremmende werking.

Een aantal kruiden voldoet aan de bovenstaande criteria en heeft een extra bronchiën verwijdende werking. Ze worden voornamelijk gebruikt voor catarre (slijmvliesontsteking van de ademhalingsorganen) en infecties van de luchtwegen. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

Anijs

Het bijzondere aan anijsvruchten is het hoge gehalte aan etherische oliën (2-6%). De vrucht zou een slijmoplossend, licht spasmolytisch (krampstillend), carminatief (vermindering winderigheid), antibacterieel, schimmelwerend en antiviraal effect hebben.

Tijm

Tijm bevat 1-2,5% etherische oliën. Deze spelen een belangrijke rol als Expektorans (slijmoplossend hoestmiddel) en Bronchospasmolytica (Krampverminderend op de bronchiën) bij acute en chronische bronchitis en bij catarre in de bovenste luchtwegen.

Echte hibiscus

De wortel bevat 10-20% slijmstoffen en pectine. Met name de slijmstoffen vormen een beschermende slijmlaag in het mond- en keelgebied en hebben daardoor een kriebelhoest-verminderend effect.

Zoethout

Einer der wichtigsten Bestandteile in der Süßholzwurzel sind Saponine. Eines der Saponine ist Glycyrrhizin, welches in der Veterinärmedizin bei Entzündungen der Bronchien bei Pferden (sekretlösend und auswurfsfördernd) zur Anwendung kommt.

Echte salie

De echte salie bevat verschillende essentiële oliën, tannine en flavonoïden. Bijzondere werkingen van de echte salie zijn antiviraal, antibacterieel, spasmolytisch (krampstillend) en eetluststimulerend door de bittere stoffen.

Echte kamille

De echte kamille bevat slijmstoffen, een laag gehalte aan etherische oliën en flavonoïden. Het gebruik van kamille staat van oudsher bekend door een ontstekingsremmende, antimicrobiële en spijsvertering ondersteunende werking op het lichaam. Het wordt ook gebruikt in de diergeneeskunde om wonden te helen, als vanger van vrije radicalen en om het ophoesten te bevorderen.

Verfasserin: Bianca Becker-Slovacek am 24.01.2018

Onze tip: Preventie is het beste medicijn! Maak de omgeving van uw paard "longvriendelijk" nog voor de eerste hoest!


literatuuropgave

Gerber, V., Venner, M., & Straub, R. (2016). Pferdekrankheiten: Innere Medizin (2. Auflage Ausg.). (V. Gerber, & R. Straub, Hrsg.) Bern: utb.
Pahlow, M. (2013). Das große Buch der Heilpflanzen. Hamburg: Nikol Verlag.
Reichling, J., Gachnian-Mirtscheva, R., Frater-Schröder, M., Di Carlo, A., & Widmaier, W. (2008). Heilpflanzenkunde für die Veterinärpraxis. Berlin-Heidelberg: Springer Medizin Verlag.

Verwante artikelen
EWALIA Immune Vitality Liquid for horses 1L EWALIA Immune Vitality Liquid for horses 1L
Inhoud 1 Liter
€ 13,99
P voor 20 punten