Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

100% liefde voor dieren

    +433115930800    |    klantenservice@ewalia.at

Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

liefde voor dieren

    +433115930800      |          klantenservice@ewalia.at

Maagzweren bij paarden

Maagproblemen bij het paard - ongewenst en vaak onopgemerkt. Omdat vaak verschillende symptomen niet oorzakelijk worden toegeschreven aan pijn in de maag. Wat u moet weten over niet-infectieuze maagzweren en gastritis bij paarden.

We vinden ze in alle takken van het paardrijden en het houden van paarden. Die met een slecht humeur, nauwelijks of overdreven bereidheid hebben om te presteren, nerveus en vaak gespannen paarden met vreemd gedrag zoals tandenknarsen en niet opgezadeld willen worden. Het karakter van het paard wordt vaak als oorzaak genoemd ("hij/zij is altijd al zo geweest"). Maar wat als dit allemaal tekenen van "pijn" in de maag zijn? Studies van verschillende rassen, soorten veehouderij, voeding en trainingsbelasting tonen een angstaanjagend hoog aantal van meer dan 70% bewezen maagontstekingen van verschillende gradaties bij paarden van verschillende rassen en gebruik. Een zeer pijnlijke ziekte die elk paard kan treffen.

Hoe herken ik maagproblemen bij mijn paard?

De klinische symptomen vertonen ook verschillende intensiteiten bij verschillende paarden. Op basis van de ernst van de symptomen kan niet direct de ernst van de maagziekte worden afgeleid. Sommige paarden vertonen ernstige tekenen van maagproblemen en gastroscopie vertoonde slechts milde ontstekingsprocessen. Andere dieren vertonen nauwelijks merkbare verschillen in gedrag en/of uiterlijk, maar vertonen al een zeer hoge mate van maagzweren. De tekenen zonder beeldvormende diagnose zijn dus niet te belangrijk voor de ernst van de ziekte.

Mogelijke klinische symptomen:

 • Verminderde eetlust of continu eten
 • Frequente koliek vooral tijdens en na de voeropname
 • Vermagering (vrij zeldzaam)
 • Gebrek aan prestatiebereidheid, sloom
 • Boeren laten en zure geur uit de mond
 • Doffe vacht
 • Opgeblazen buik
 • Leeg kauwen (kauwen zonder voedsel in de mond), veel likken
 • Tanden knarsen, lucht slikken, vaak geeuwen
 • Niet opgezadeld willen worden
 • Waterige ontlasting / diarree over een langere periode
 • Significante gedragsveranderingen zoals agressiviteit, nervositeit, zelfverwonding

Niet alle symptomen zijn direct en uitsluitend toe te schrijven aan maagzweren! Een totaalbeeld en een diagnose worden oor de dierenarts gemaakt.

Hoe werkt de maag van het paard?

De maag van het paard is vrij klein in verhouding tot de lichaamsgrootte met een gemiddeld volume van 15 liter voor een groot paard. Het is ontworpen om kleine hoeveelheden voedselarm ruwvoer/steppegras vrijwel continu te absorberen en te recyclen. Daarom worden zoutzuurhoudende maagsappen permanent in de maag geproduceerd, zelfs als het paard niet eet. De maag bestaat in principe uit twee delen die niet strikt van elkaar gescheiden zijn (Margo Plicatus).

In het bovenste gedeelte aan het einde van de slokdarm bevindt zich een sponsachtig, in gezonde staat, roze gedeelte. Dit is klierloos en heeft een slijmvlies dat geen eigen beschermlaag tegen maagzuur heeft. Het lange kauwen van ruwe vezels zorgt daarom voor een groter volume speeksel. Speeksel bevat belangrijk bicarbonaat (basisch), dat dient als natuurlijke buffer voor maagzuur. In het algemeen ligt de pH-waarde in het bovenste deel van de maag tussen 5-7, terwijl de pH-waarde in het onderste deel tussen 2-4 (zeer bijtend) ligt.

Het lagere gedeelte produceert permanent het nodige maagzuur waarmee het voor-verteerde voer verder wordt verwerkt tot brij. Aan het einde van de maag gaat de voor-verteerde voerbrij via de pylorus (maaguitlaat) naar de twaalfvingerige darm. Het proces tussen het transport door de slokdarm naar de twaalfvingerige darm is zeer snel in vergelijking met andere zoogdieren. Alle verdere verteringsprocessen en het gebruik van voedingsstoffen vinden voornamelijk plaats in het darmkanaal.

Wat moet ik weten over niet-besmettelijke maagzweren?

Een van de meest voorkomende ziekten van de maag van het paard zijn maagzweren met gastritis die niet noodzakelijkerwijs gepaard gaan met maagzweren. Volgens Gerber en Straub zijn zweren het resultaat van een onbalans tussen agressieve, schadelijke factoren van het slijmvlies (zoals maagzuur, pepsine, galzuur en vluchtige vetzuren) en beschermende factoren van het slijmvlies (zoals slijmvliesproductie, bicarbonaat in speeksel, lokale bloedcirculatie en een hoge celdelingssnelheid). Een verhoogd cortisolgehalte veroorzaakt door stress verhindert een goede circulatie van het maagslijmvlies en speelt dus een belangrijke rol in de ontwikkeling van maagzweren.

Na lang onderzoek en verschillende studies over maagaandoeningen bij paarden werd vastgesteld dat de overgang tussen het klierarme slijmvlies (squameuze deel)) en klierrijk slijmvlies (glandulaire deel) voornamelijk wordt beïnvloed door maagzweren. Deze overgang heet Margo Plicatus. Hier, bijvoorbeeld tijdens de training met een lege maag, drijft het maagsap onbeschermd van het zuur in het gebied en veroorzaakt daar huidletsels, die uiteindelijk kunnen omslaan in een maagzweer. Maar er zijn ook ontstekingsprocessen te vinden aan de maaguitlaat, veroorzaakt door de reflux van voor-verteerd voedsel uit de twaalfvingerige darm (intestinale reflux, bijvoorbeeld door een mechanische onderbreking van de darmpassage).

Wat zijn de mogelijke oorzaken van maagzweren?

Het scala aan oorzaken is niet helemaal duidelijk, ondanks de vele studies. Het lijkt een combinatie van genetisch en milieu. Sykes et al. noemt in zijn rapport een hogere kans op maagziekten bij volbloedpaarden dan bij koudbloedpaarden en een verhoogd risico bij hengsten en merries in vergelijking met ruinen. Omgevingsfactoren zoals voeding, houding, stress en dus algemene mentale toestand zijn echter doorslaggevend.

Die ungeschützte Schleimhaut wird angegriffen und es entstehen Läsionen bis hin zu Blutungen und Geschwüren des Magens

De maag van het paard produceert permanent maagzuur. Als de voedingspauzes te lang zijn of de inname van voedsel en de kauw- en speekselprocessen sterk worden verkort, ontstaat er een onbalans in de maag. Het onbeschermde slijmvlies wordt aangevallen en er ontstaan letsels tot aan bloedingen en zweren. Door de hoge hoeveelheden krachtvoer, waaronder zeer snel verteerbaar zetmeel en koolhydraten, zoals in typische paardenvoermengsels, krijgt het maagzuur niet voldoende speeksel en dus te weinig alkalische buffer om de pH-waarde te verhogen.

Hoe kunnen maagzweren worden ontdekt?

Ontstekingsprocessen in de maag kunnen alleen definitief worden bepaald door er direct naar te kijken. Een zogenaamde gastroscopie (maagspiegeling) via de neus stelt de dierenarts in staat om de toestand van de slokdarm, de toegang tot de maag, de bekleding van de maag en de uitgang van de maag van dichtbij te bekijken. Aangezien paarden 24 uur voor een gastroscopie nuchter moeten blijven, rijst de vraag of dit niet leidt tot een extra belasting van dieren met maagzweren. Daarom wordt in studies vermeld dat therapie met zuurblokkers en/of protonpompremmers vaak gedurende een korte periode bij verdenking wordt gevoed. Als de symptomen en de algemene conditie van het aangetaste paard aanzienlijk verbeteren, is de verdenking "bevestigd" en wordt de klassieke therapie voortgezet. Deze procedure wordt uitsluitend beslist door een dierenarts.

Welke therapie wordt ingezet bij gediagnosticeerde maagzweren?

Afhankelijk van de ernst en het optreden van de ontsteking, bloeding of zweer wordt klassieke therapie uitgevoerd met behulp van een protonpompremmer zoals omeprazol en vaak in combinatie met een H₂-receptorblokker zoals cimetidine / ranitidine en/of mucosa bescherming zoals sucralfate. De gemiddelde duur van de therapie ligt tussen de 21 en 28 dagen. Ervaringen uit rapporten op het internet en in forums tonen aan dat de gevoeligheid van peptische zweren zelfs na een succesvolle behandeling sterk toeneemt. Volgens studies is dit vermoedelijk te wijten aan het ontbreken van een remedie voor de oorzaken.

Hoe kan ik de maag van mijn paard ondersteunen?

 • Het voeren van hoogwaardig hooi (idealiter eerste snede)
 • Stro als een laagcalorische ruimtevuller ja, maar niet als volledig diervoeder
 • Vermijd suiker- en zetmeelhoudende producten en diervoeders.
 • Vermijd krachtvoer, indien mogelijk, anders slechts zeer kleine hoeveelheden per dag en nooit op een lege maag.
 • Als energiebron wordt aanbevolen om in plaats van krachtvoer hoogwaardige plantaardige oliën zoals lijnolie, hennepolie of zwarte komijnolie te gebruiken.
 • Voor het rijden voldoende hooi en geen krachtvoer voeren!
 • Verminder of vermijd stress op alle gebieden van het leven van het paard (aangepaste houding, rustige kudde, gedoseerde training, wedstrijden alleen als het paard belastbaar is)
 • Om een paard altijd met rust tegemoet te treden, zodat  de rust ook overgaat op het dier en zijn maag!


Auteur: Bianca Becker-Slovacek op 28.11.2018

Quellenangaben und weiterführende Literatur

- Bass, L., Swain, E., Santos, H., Hess, T., & Black, J. (16.. Februar 2018). Effects of Feeding Frequency Using a Commercial Automated Feeding Device on Gastric Ulceration in Exercised Quarter Horses. Journal of Equine Veterinary Science(64), S. 96-100.
- Gerber, V., Venner, M., & Straub, R. (2016). Pferdekrankheiten: Innere Medizin (2. Auflage Ausg.). (V. Gerber, & R. Straub, Hrsg.) Bern: utb.
- Sykes, B., Hewetson, M., Hepburn, R., Luthersson, N., & Tamzali, Y. (2015). European College of Equine Internal Medicine Consensus Statement - Equine Gastric Ulcer Syndrome in Adult Horses. Journal of Veterinary Internal Medizin, S. 1288-1299. 

 

Verwante artikelen