Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

100% liefde voor dieren

    +433115930800    |    klantenservice@ewalia.at

Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

liefde voor dieren

    +433115930800      |          klantenservice@ewalia.at

Seleniumtekort bij paarden

Op het gebied van voeding wordt het onderwerp seleniumvoorziening bij paarden nog steeds volop besproken. Als aanvulling op het sporenelement selenium is na het anorganische natriumseleniet nu ook de organische vorm van seleniumgist zoals seleniumcysteïne of seleniumionine actueel. Het seleniumgehalte in het bloed is ook gerelateerd aan andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine E. We hebben voor u duidelijk samengevat welke hoeveelheid selenium uw paard nodig heeft, hoe u seleniumvergiftiging herkent en hoe de bemesting van de bodem het seleniumgehalte in het ruwvoer beïnvloedt.

Wat is selenium en waarom heeft mijn paard het nodig?

Selenium is een van de sporenelementen die een paard nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Het moet dus via het voer worden ingenomen. Selenium is niet, zoals vaak beschreven, een antioxidant in de ware zin van het woord, maar een oxidestopper. Dit betekent dat dit het oxiderend vermogen van een bepaalde stof onschadelijk maakt. Het giftige waterstofperoxide kan door het co-enzym selenocysteïne onschadelijk worden gemaakt, dus geïnactiveerd. Als er te weinig of geen selenocysteïne aanwezig is, kunnen erytrocyten (rode bloedcellen) worden vernietigd door waterstofperoxide. Bovendien is selenium essentieel voor het immuunsysteem, verhoogt het de weerstand tegen infecties en zorgt het voor de gewenste reactie van het immuunsysteem na vaccinaties.

Hoeveel selenium heeft mijn paard nodig?  

De seleniumbehoefte van een paard is ongeveer 0,2 mg per 100 kg lichaamsgewicht. Hierbij wordt geen rekening gehouden met eventuele aanvullende eisen als gevolg van factoren zoals prestaties, dracht, enz. Volgens de literatuur ligt de toxische waarde bij meer dan 5 mg per dag voor een gemiddeld gewicht van 600 kg. Op zich schommelt de behoefte echter niet alleen met de prestaties, maar bijvoorbeeld ook met de inname van onverzadigde vetzuren.

Bij het voeren van grotere hoeveelheden onverzadigde vetzuren zoals lijnolie (bijv. 100-200 ml olie), visolie (niet aanbevolen voor paarden) of vette grassen, zoals vaak het geval is in Oostenrijk, neemt de behoefte aan selenium en vitamine E van het paard aanzienlijk toe.

Waarom zijn vitamine E en selenium zo gerelateerd?

Vitamine E en selenium zijn zo nauw verwant, aangezien selenium niet kan werken zonder vitamine E. Selenium heeft vitamine E nodig om bruikbaar te zijn voor het lichaam van het paard. Dit zou bijvoorbeeld tot uiting kunnen komen in zeer hoge seleniumserumwaarden, die eigenlijk geen overmaat aan selenium laten zien maar een enorm tekort aan vitamine E. Een paard met een enorm tekort aan vitamine E lijkt vaak stijf of vertoont plotselinge spierkrampen. Het voeren van een hoge dosis magnesium lijkt de situatie van de getroffen paarden niet te verbeteren. Het is daarom altijd de moeite waard om te kijken naar de balans van het totale rantsoen om eventuele tekortkomingen niet over het hoofd te zien.

Wat beïnvloedt de hoeveelheid selenium in het basisvoer?

De hoeveelheid selenium in het basisvoer is afhankelijk van het soort voedingsstof. Er werd een Europese noord-zuid kloof vastgesteld in de gemiddelde seleniumwaarden van de bodem. Hoe noordelijker, hoe rijker de bodem is aan selenium en vice versa. Maar ook kortstondige, lokale beïnvloeding door bemesting is mogelijk. Als een paardenpopulatie veel selenium krijgt en de paardenmest op de weide blijft liggen, komt daar veel selenium in de grond en dus in het groenvoer. In theorie zou dit het mogelijk maken om een paardenpopulatie geleidelijk en langzaam te vergiftigen. Met hooi-analyses van het ruwvoer is het mogelijk om eventuele minerale bemesting van de bodem vooraf te identificeren en de mineralenbehoefte daarop af te stemmen.

Hoe herken ik een seleniumtekort of seleniumvergiftiging bij mijn paard?

Een paard met een ernstig seleniumtekort toont zich moe en slap. De spieren zitten vast en zijn stijf. Mindere prestaties en haaruitval kan opgemerkt worden. Een aantal paarden met een seleniumtekort lijden aan een overmatige prikkelbaarheid.

Een paard met een overmaat aan selenium, d.w.z. met een chronische seleniumvergiftiging, vertoont symptomen zoals ringvormige vernauwingen van de hoeven, hoefbevangenheid, haaruitval aan de manen en de staart, evenals niet-specifieke kreupelheid. Bij acute seleniumvergiftiging kunnen vergiftigingsverschijnselen zoals ernstige kolieken en hevig zweten worden waargenomen.

Als een seleniumtekort of -teveel wordt vermoed, is uw dierenarts in alle gevallen de beste persoon om contact mee op te nemen!

Hoe kan seleniumvergiftiging ontstaan?

Voor de aanvulling van selenium is de chemische structuur of de productie van het product van bijzonder belang. Selenium komt in de natuur op zich puur anorganisch (semi-metaal) voor zoals in lijnzaad, gras of zonnebloempitten. Het natriumseleniet dat in de meeste mineraalpreparaten en -voeders wordt gebruikt, is in anorganische toestand aanwezig.

De seleniumgist (selenomethionine, selenocysteïne) is daarentegen niet natuurlijk, maar genetisch vervaardigd. Gistculturen worden gestimuleerd om selenium op te nemen. Het selenium wordt zo in organische vorm aan het paard verstrekt. Hoewel de resorptiecapaciteit aanzienlijk wordt verhoogd, kan deze niet worden uitgescheiden als er een overmaat aan organisch selenium is, maar wordt deze meestal in plaats van zink in de weefselgenese (weefselvorming) opgenomen. Dit is vooralsnog geen probleem, tot het moment dat het weefsel plotseling begint af te breken. Dit kan leiden tot spontane vergiftigingsreacties, omdat paarden een zeer lage tolerantie voor selenium hebben. 

 Als de anorganische natriumseleniet te veel wordt gedoseerd, zal het via de darmen worden uitgescheiden, dus we adviseren om voorzichtig te zijn met het gebruik van seleniumgist!

Waarop moet ik letten bij het toedienen van selenium?

Het is belangrijk om hier rekening te houden met de totale balans. Een laag seleniumgehalte in het bloedserum betekent niet noodzakelijkerwijs dat er onmiddellijk selenium moet worden toegediend. Elk paard heeft zijn individuele behoefte aan selenium. Als de bloedanalyse een laag seleniumgehalte in uw paard heeft aangetoond, maar uw paard het duidelijk goed doet, de huidtextuur mooi is en de hoefkwaliteit goed is, kunt u eens de balans bekijken. Kijk naar wat uw minerale voeding en ruwvoer bevat in termen van selenium en bereken ruwweg wat uw paard ervan zal binnen krijgen. Kijk in dit verband ook naar de inname van vitamine E en de voeding van plantaardige oliën, die de behoefte aan selenium weer kunnen doen toenemen. Als de balans ongeveer overeenkomt met de behoeften en uw paard is fit, dan is er geen acute behoefte aan actie. Als de waarden echter zeer hoog of zeer laag zijn en uw paard niet gezond lijkt, misschien zelfs lichte tekortkomingen vertoont, dan kunt u het beste met uw dierenarts bespreken wat de volgende stappen zijn die u moet nemen.

In welke diervoeders zit selenium van nature in grotere hoeveelheden?

Aangezien de waarde van selenium in ruwvoer in principe afhankelijk is van de bodem en de bemesting, kunnen hier geen algemene waarden worden gegeven. In zure bodems zoals zanderige, drassige en granieten verweerde bodems zou een kleine hoeveelheid selenium in het ruwvoer worden verondersteld. Een sterk geconcentreerde bemesting kan echter nog steeds leiden tot hogere waarden dan verwacht. Het is aan te bevelen om de hoeveelheid selenium die het paard uit zijn basisvoer opneemt te bepalen en aan te passen door middel van hooi-analyse en rantsoenbalans.

Natuurlijke bronnen van selenium in krachtvoer zijn voornamelijk lijnzaad en koolzaad en in bijproducten zoals bijvoorbeeld lijnzaadperskoek, die tijdens de oliewinning overblijft. Door het drogen bij hoge temperaturen vermindert de hoeveelheid selenium, omdat dit leidt tot de vorming van vluchtige waterstofseleniden, die verdampen.

Het seleniumgehalte in lijnzaad varieert van 0,1 mg/kg droge stof tot 1 mg/kg droge stof, afhankelijk van de verwerkingsvorm. Het gehalte in lijnzaadkoek is aanzienlijk hoger dan in onbewerkt lijnzaad door de geconcentreerde vorm na het persen en verwerken. Biergist en tarwezemelen moeten hier ook genoemd worden, aangezien daarin een hoger seleniumgehalte van 0,40 tot 0,71 mg/kg droge stof werd gemeten. Speciale aandacht moet worden besteed aan het combineren van bovengenoemd voer met een hoge dosis seleniumpreparaat of mineraalvoer. De dagelijks benodigde hoeveelheid mag niet worden overschreden.

Selenium in paardenvoer:

  • Selenium is een oxidestopper
  • De behoefte is ongeveer 0,2 mg per 100 kg lichaamsgewicht
  • Selenium heeft vitamine E nodig
  • Een teveel aan selenium in het bloed kan mogelijk wijzen op een vitamine E-tekort
  • Niet alle bodems zijn arm aan selenium
  • Lokale bemesting kan de seleniumwaarde in het ruwvoer sterk beïnvloeden
  • Anorganisch selenium (natriumseleniet) heeft de voorkeur bij het bijvoederen
  • Het paardenlichaam kan geen seleniumgist uitscheiden bij een teveel
  • Bekijk alle voer die uw paard krijgt om het totale seleniumgehalte te vergelijken met de behoeften van uw paard.

 

Auteur: Bianca Becker-Slovacek op 25.03.2020