Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

100% liefde voor dieren

    +433115930800    |    klantenservice@ewalia.at

Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

liefde voor dieren

    +433115930800      |          klantenservice@ewalia.at

Smeerwortel

Orde: Lamiiden

Familie: Ruwbladigen (boraginaceae)

Onderfamilie: Boraginoideae

Geslacht: Symphytum

Herkomst en vindplaatsen:

Europa tot Siberië en China

Werkzame stoffen:

Allantoïne, looistoffen, rozemarijnzuur, slijmstoffen, koffiezuur

Hoofdtoepassing in de veterinaire geneeskunde:

ALLEEN UITWENDIG: voor het bevorderen van de doorbloeding voor of na intensieve belasting of training, bij kneuzingen, verstuikingen en verrekkingen.

Hoofdtoepassing in de humane geneeskunde:

Voor uitwendig gebruik bij pijnlijke spier- en gewrichtsklachten, kneuzingen, verstuikingen en verrekkingen, alsmede voor het bevorderen van de doorbloeding en bij reuma.

Hildegard van Bingen (een Duitse benedictijnse abdis uit de elfde eeuw) kende de werking van smeerwortel al. Botbreuken, wonden en zweren werden behandeld met omslagen met de wortels van smeerwortel. Het daarin aanwezige allantoïne maakt etter vloeibaar en zorgt voor de aanmaak van nieuwe weefselcellen (wondgranulatie). Volgens onderzoeken naar werkzaamheid was de pijnstillende, ontstekingsremmende en zwellingsverminderende werking bij acute verrekkingen van de enkel in vergelijking met placebo’s duidelijk zichtbaar. Verdere studies bewezen bij de smeerwortelzalf een met diclofenac-gel absoluut vergelijkbare werking. Bij een onderzoek met 300 kinderen kon eveneens het succes van smeerwortelzalf voor kneuzingen en verstuikingen worden bewezen, met goede verdraagzaamheid.

Belangrijk:

Enkel uitwendig toepassen op onbeschadigde huid! Niet op open wonden! Niet laten aflikken!

Bronnen:

Blaschek, W. (2016). Wichtl - Teedrogen und Phytopharmaka. Stuttgart: Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft.Pahlow, M. (2013). Das große Buch der Heilpflanzen. Hamburg: Nikol Verlag.Reichling, J., Gachnian-Mirtscheva, R., Frater-Schröder, M., Di Carlo, A., & Widmaier, W. (2008). Heilpflanzenkunde für die Veterinärpraxis. Berlin-Heidelberg: Springer Medizin Verlag.

Auteur: Bianca Becker-Slovacek, 19 juni 2019

Verwante artikelen
EWALIA Comfrey Oil for horses 250 ml EWALIA Comfrey Oil for horses 250 ml
Inhoud 0.25 Liter (€ 67,60 * / 1 Liter)
€ 16,90