Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

100% liefde voor dieren

    +433115930800    |    klantenservice@ewalia.at

Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

liefde voor dieren

    +433115930800      |          klantenservice@ewalia.at

Valeriaan & Valeriaanwortel

Valeriana officinalis & Valerianae radix

Valeriaan is een van de eerste planten die al bij de opkomst van de diergeneeskunde werd beschreven als een aparte tak van de wetenschap als geneeskrachtige plant. In de menselijke geneeskunde wordt het gebruikt voor slaapproblemen of voor het algemeen kalmeren van de zenuwen. Valeriaan kan worden gebruikt om gestresste en angstige paarden of honden te ondersteunen, vooral na traumatische ervaringen zoals ongelukken of slechte ervaringen in de omgang met mensen.

Het heeft ook een ontspannend effect op de spieren en krampen en is daarom ook goed voor de maag en de spijsvertering. De kalmerende werking van valeriaanwortel kan gebruikt worden tijdens evenementen die cruciaal zijn voor het dier, zoals oud en nieuw, bezoeken aan de dierenarts of tijdens een lange reis.

De typische geur is niet voor iedereen aangenaam, maar in de dierenwereld zijn vooral kruidentheeën met valeriaan als aanvulling op het hoofdvoer populair. Valeriaan is daarom een beproefd huismiddel tegen stress, prikkelbaarheid en angst bij mens en dier. 

Verschijning en voorkomen van valeriaan

Valeriaan, ook wel bekend als kattenwortel of heksenkruid, is een vaste plant tot twee meter hoog met geveerde bladeren en lichtroze bloemen in platte cyme-omhulsels. Het komt voor in grote delen van Europa en West-Azië en is ook vorstbestendig. Het angstverlagende, stressverminderende effect is te vinden in de valeriaanwortel, waardoor alleen het ondergrondse deel van de valeriaan in de fytotherapie wordt gebruikt.

Ingrediënten van valeriaan

Opmerkelijke ingrediënten van valeriaan zijn de zogenaamde sesquiterpenen zoals valeriaan, valeriaanzuur en valeranon, die valeriaan zijn naam geven. Andere ingrediënten zijn etherische olie (bornylacetaat) en glycosiden.

Effecten en gebruik van valeriaan

De bewezen effecten van de veel bestudeerde valeriaan zijn:

 • verdovend -> kalmerend
 • anxiolytisch -> angstverlichtend
 • anticonvulsief -> tegen schuddende krampen
 • spasmolytisch -> krampstillend
 • spierverslapper -> spierverslapper
 • antiulcerogeen -> voorkomt de vorming van zweren
 • immunostimulerend -> versterkt het immuunsysteem

Het wordt daarom gebruikt als ondersteuning in gevallen van algemene onrust, angst, nervositeit en prikkelbaarheid. Het effect is zelden onmiddellijk, meestal na een paar dagen voeden. Volgens verschillende studies is echter nog niet precies bewezen welk ingrediënt precies het kalmerende of angstaanjagende effect veroorzaakt. Aangenomen wordt dat het zogenaamde synergie-effect, d.w.z. de wisselwerking tussen verschillende stoffen, de valeriaan zo effectief maakt. 

Gebruik van valeriaan in de diergeneeskunde

Al in de Middeleeuwen werd valeriaan enerzijds gebruikt om de menstruatie te bevorderen en als een maagverzachtend middel, en anderzijds werd de wortel gebruikt als hulpmiddel om in slaap te vallen en voor een sterke kalmerende werking. In de diergeneeskunde wordt de valeriaanwortel gevonden in veepoeders (veezoutmengsels) voor algemene versterking, voor chronische ziekten van de spijsverteringsorganen en voor koliekremedies.

Het gebruik van kalmeringsmiddelen op basis van kruiden heeft duidelijke voordelen ten opzichte van synthetische preparaten. Ze hebben meestal een goede levertolerantie en zijn grotendeels vrij van bijwerkingen.

Een frequente combinatie van geneeskrachtige planten voor het verlichten van de angst en/of het kalmeren in geval van een aandoening van het centrale zenuwstelsel zijn valeriaan, groene haver, hop, Sint-Janskruid, lavendel, balsem, passiebloem en, bij paarden, vaak aangevuld met L-tryptofaan en B-vitamines.

Valeriaan kan worden gebruikt bij bange honden, honden met trauma's, zoals die van dodingsstations of mishandelde dieren. In combinatie met de juiste training of gedragstherapie kan valeriaan het proces van angstaanvallen en basisontspanning versnellen.

Tip voor het voeren van valeriaan aan paarden

Een nuttige tip komt uit het boek "Kräuter für Nutz- und Heimtiere". Hier wordt aanbevolen om een kleine scheut fruitazijn te mengen in het concentraat/kwekerijvoedsel samen met de valeriaan om de sterke inherente geur van de valeriaan te maskeren.

Belangrijke informatie over het voeren van valeriaan aan dieren

Voer geen valeriaan aan zwangere en zogende dieren, want die kan in de moedermelk terechtkomen. In geval van sedatie of anesthesie moet de anesthesioloog/dierenarts op de hoogte worden gesteld dat valeriaan wordt gevoerd of, in geval van geplande sedatie, wordt aanbevolen om 14 dagen van tevoren te stoppen met het voeren van valeriaan.

Auteur: Bianca Becker-Slovacek op 25.05.2020

Bronnen en verdere literatuur

 • E. (2012). Kräuter für Nutz- und Heimtiere. Wien: Eigenverlag Phytovet.
 • Blaschek, W. (2016). Wichtl - Teedrogen und Phytopharmaka. Stuttgart: Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft.
 • Brendieck-Worm, C., & Melzig, M. F. (2018). Phytotherapie in der Tiermedizin. Stuttgart: Georg Thieme Verlag KG.
 • Reichling, J., Gachnian-Mirtscheva, R., Frater-Schröder, M., Di Carlo, A., & Widmaier, W. (2008). Heilpflanzenkunde für die Veterinärpraxis. Berlin-Heidelberg: Springer Medizin Verlag.
Verwante artikelen
EWALIA Nerve Care Liquid for pets 500ml EWALIA Nerve Care Liquid for pets 500ml
Inhoud 0.5 Liter (€ 25,80 * / 1 Liter)
€ 12,90