Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

100% liefde voor dieren

    +433115930800    |    klantenservice@ewalia.at

Geen verzendkosten vanaf € 100, -

100% puur natuur

liefde voor dieren

    +433115930800      |          klantenservice@ewalia.at

Wilde kaardebol

De kaardebol als "medicinale plant" is een integraal onderdeel van de traditionele kruidengeneeskunde. Ze is vooral populair in Aziatische regio's zoals China, Korea en Japan, hoewel de oorsprong in het Middellandse-Zeegebied ligt. In de alternatieve geneeskunde wordt de kaardebol vooral gebruikt voor de ziekte van Lyme (Borreliose).

Een wetenschappelijk bewijs van de effectiviteit ervan is nog niet geleverd, maar het wordt nog steeds gebruikt in die gevallen waarin de klassieke antibioticakuur niet werkt. Alternatieve namen voor kaardebol zijn huisdistel, herdersstaf, venusbad, kardoen, kaarde, rode distel en weverdistel.

Verschijning en voorkomen van de kaardebol

De Latijnse naam Dipsacus van de wilde kaardebol komt van het Griekse woord dipsa voor dorst. Aangezien dit plantengeslacht vaak dient als waterbassin voor vogels of insecten vanwege de trechtervormige ontwikkeling van de stengelbladeren.

De kaardebol is een kruidachtige plant, met een groeihoogte tot 150 cm. Ze is volledig bedekt met spitse stekels en de onderste bladeren zijn gerangschikt in een rozet. De bloem van de kaardebol is blauw, wordt 5-8 cm en heeft een ovale, langwerpige vorm. De bloeitijd van de kaardebol is van juli tot september.

Ze is te vinden in warmere gebieden, zoals overstromingsgebieden en oevers, maar ook in heuvelachtige gebieden tussen juli en oktober.

De wilde kaardebol komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is nog steeds te vinden in vele gebieden zoals Marokko en Algerije, via Spanje tot Roemenië en ook in Turkije en Libanon.

Bestanddelen en toepassing

De bestanddelen of belangrijkste werkzame stoffen van de kaardebol zijn terpenen, glycosiden, bitterstoffen, saponinen en fenolen. Deze geven al een kleine indicatie van mogelijke toepassingsgebieden die we kennen van andere planten met dezelfde bestanddelen. Iridoïden (monoterpenen) zijn bijvoorbeeld een groep stoffen binnen de medicinale planten die goed oplosbaar zijn in water en een antibacteriële en antivirale werking hebben.

Effecten van de kaardebol als medicinale plant

Wolf-Dieter Storl, een etnobotanicus met een focus op natuurgeneeskunde en fytotherapie, heeft de kaardebol beschreven als een zeer effectieve medicinale plant in zijn werk "Borreliose op natuurlijke manier genezen". Deze uitspraak is zeer controversieel in professionele kringen, aangezien het anti-borreliose-effect van de kaardebol alleen is getest en bevestigd in laboratoria (door middel van dierproeven). Door het (nog steeds) gebrek aan wetenschappelijk bewijs in menselijke proeven wordt de kaardebol alleen gebruikt in de alternatieve geneeskunde in de menselijke sector. De veronderstelde effecten zijn antibacterieel, antiviraal en celbeschermend, secretie- en eetlustbevorderend. In de Middeleeuwen werden de preparaten van de wortel van de kaardebol uitwendig gebruikt voor wratten en oppervlakkige wonden en inwendig voor het stimuleren van de lever, bij geelzucht of maagaandoeningen.

Gebruik van de kaardebol in de diergeneeskunde

In de klassieke diergeneeskunde wordt de kaardebol nauwelijks genoemd Onder dierenartsen is de traditionele kennis van het effect van de kaardebol bekend en wordt daarom gebruikt bij klachten zoals de ziekte van Lyme (Borreliose), diarree of om de eetlust te stimuleren. Bij een bewezen geval van de ziekte van Lyme wordt de kaardebol vaak gebruikt na de klassieke 4-weekse antibioticakuur. Voor paarden heeft Ewalia een eigen kaardesap in het assortiment (EWALIA Teasel Liquid for horses).

Belangrijke opmerking over het voeren aan dieren

Vanwege het gebrek aan studies raden wij aan om kaardebol niet aan dragende of zogende dieren te voeren!  

Auteur: Bianca Becker-Slovacek

Verwante artikelen